Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 5 oktober 2012 15:44

Update 3: banengroei VS in lijn

De werkloosheid in de VS is in september gedaald naar het laagste niveau sinds de winter van 2008/2009 doordat een recordaantal Amerikanen een baan heeft gevonden. Dat blijkt vanmiddag uit cijfers van het ministerie van Arbeid. 

 

Vorige maand zakte de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking naar 7,8 procent van 8,1 procent in augustus. Economen gepolst door Bloomberg hadden gerekend op 8,2 procent. 

 

Het ministerie van Arbeid houdt maandelijks afzonderlijke onderzoeken onder huishoudens en bedrijven. Uit het meer volatiele onderzoek onder huishoudens bleek dat 873.000 Amerikanen in september weer aan het werk gingen. Het werkende deel van de bevolking steeg daardoor van 58,3 naar 58,7 procent. Dat is opmerkelijk, omdat de afgelopen maanden de werkloosheid en werkgelegenheid juist daalden doordat meer en meer Amerikanen niet langer tot de officiële beroepsbevolking werden gerekend. In september werden 211.000 Amerikanen niet langer tot de officiële beroepsbevolking gerekend, wat de werkloosheid ook drukte. 

 

“De werkloosheid daalt, we zitten onder de 8 procent. Er zit natuurlijk politiek in het cijfer; het is positief voor [president Barack] Obama. Maar laten we vaststellen dat er nog steeds hoge werkloosheid is,” zei André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer.

 

De zogenoemde U6-definitie van werkloosheid – waarin ook Amerikanen worden meegerekend die de afgelopen vier weken niet naar een baan hebben gezocht en gedwongen deeltijd werken – was vlak op 14,6 procent. 

 

Headline cijfer 

Uit het andere onderzoek onder bedrijven – het headline cijfer – bleek dat er vorige maand in lijn met de verwachting 114.000 banen bijkwamen. De cijfers voor augustus en juli werden echter sterk opwaarts herzien met in totaal 86.000 banen, waardoor over de afgelopen drie maanden er gemiddeld 146.000 banen bijkwamen. 

 

Chicago Fed topman Charles Evans, een groot voorstander van monetaire stimulering door de Fed, heeft gezegd dat de er in het huidige tempo obligaties moeten worden blijven gekocht totdat de maandelijkse banengroei een aantal kwartalen lang meer dan 200.000 bedraagt.

 

De werkgelegenheid in de private sector steeg in september met 104.000 banen, vergeleken met een banengroei van 97.000 in de voorafgaande maand. Economen waren hier uitgegaan van een banengroei van 130.000. De overheid creëerde per saldo 10.000 banen. 

 

Het gemiddelde uurloon steeg meevallend sterk van 23,51 naar 23,58 dollar. De gemiddelde werkweek liep op van 34,4 naar 34,5.

 

“Al met al is dit een solide rapport. Ondanks een licht tegenvallend headline cijfer (…) was het banenrapport van vandaag door de bank genomen beter dan verwacht gezien de combinatie van significante herzieningen van de niet-agrarische banen en een sterke toename van de werkgelegenheid [in het onderzoek onder huishoudens],” schreef econoom Aichi Amemiya van Nomura in een note. 

 

Amemiya noemde de daling van het aantal banen in de industrie met 16.000 een tegenvaller. Ook het banenverlies van 3.000 in de auto-industrie was teleurstellend gezien de sterke autoverkopen, aldus de economen. 

 

Wall Street reageert positief op het rapport. Kort na de opening stijgt de S&P 500 0,5 procent naar 1.468,69 punten. Beleggers verkopen veilige havens als Amerikaanse staatsleningen, waarbij de 10-jaars rente stijgt van 1,658 naar 1,736 procent. 

 

Update: om extra informatie toe te voegen. 

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

april 16, 2021

Winnaars en verliezers na corona en lockdowns

april 16, 2021

De grootste Cryptobeurs staat op de NASDAQ (₿) | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

april 16, 2021

test

april 16, 2021

De Warrants van Société Générale

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:25

  Wall Street breekt opnieuw records na sterke retailcijfers & recordgroei Chinese economie

 • 15:29

  TA van Edward Loef – Inspelen op koersuitbraken

 • 14:03

  Aandeel Deceuninck: de komende zeven jaar zijn cruciaal

 • 08:54

  Eerste beursdag Coinbase ging er volatiel aan toe & Europa opent lager

 • 17:42

  TA van Edward Loef – AMX-winnaars imponeren

 • 16:37

  Futures trading: aan de slag met futures

 • 09:27

  ETF van de week: Xetra Gold (4GLD)

 • 08:26

  Next Generation EU gaat van start in juni & Amerikaanse indices naar nieuwe recordkoers

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

Masterclasses

 • 11 mei

  De invloed van rente op de financiele markten

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
16 apr 15:18 Redactie

Crypto: Boom or Bust? 📈 of 📉 | De Aandeelhouder Podcast Afl. 14

16 apr 10:12 Marco Knulst

Waarde Plug Power verdampt

16 apr 09:03 Redactie

5 aandelen voor 500% rendement in 10 jaar