Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 5 oktober 2012 10:33

Beursupdate: kalm Damrak wacht op banencijfers VS

Het Damrak staat vanochtend licht op winst in impulsloze handel. Alle aandacht van beleggers gaat uit naar het Amerikaanse banenrapport van 14:30

 

Vermogensbeheerder Maurice Mureau van Keijser Capital zegt dat het Damrak voortbouwt op de lichte winsten op Wall Street en Azië, gesteund door de bijna verdubbeling van de operationele winst door sterke verkopen van de Galaxy smartphones.

 

“Samsung gaat richting Apple aantallen [met smartphones] en zette Azië in de plus. Wall Street liep gisteren al door,” aldus Mureau.

 

De AEX beweegt zijwaarts en stijgt 0,4 procent naar 329,00 punten. Dat is in lijn met de winsten van 0,3 procent voor Frankfurt, Madrid en Milaan en de plus 0,4 procent voor Parijs. De euro/dollar noteert weinig veranderd op 1,301. De obligatiemarkt laat weinig beweging zien. De Spaanse en Italiaanse korte en lange rente daalt met enkele basispunten.

 

De AEX schommelt de afgelopen weken tussen de 322 en 330 punten vanwege aanhoudende onzekerheid over de eurozone crisis. Tot nog toe heeft Spanje geen aanstalten gemaakt om noodleningen aan te vragen, terwijl beleggers juist hopen op een spoedige bailout. 

 

Volgens berichtgeving zei de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos op donderdag dat “er een klein misverstand bestaat – Spanje heeft helemaal geen bailout nodig.” Die uitspraak leidde tot wat hoongelach onder de aanwezigen tijdens een lezing georganiseerd door de London School of Economics.

 

Zwakke banengroei

Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat de banengroei aantrok naar 115.000 in september. Een maandelijkse banengroei van meer dan 150.000 is nodig om de werkloosheid naar beneden te krijgen vanwege de groei van de beroepsbevolking. In augustus bedroeg de banengroei 103.000 en over de afgelopen zes maanden bedroeg de gemiddelde groei minder dan 100.000. 

 

Chicago Fed topman Charles Evans, een groot voorstander van monetaire stimulering door de Fed, heeft gezegd dat de er in het huidige tempo obligaties moeten worden blijven gekocht totdat de maandelijkse banengroei meer dan 200.000 bedraagt voor een aantal kwartalen.

 

“Met name de aanhoudende schuldencrisis in Europa en de aankomende 'fiscale klif' hebben beslissingen [bij bedrijven] over het aannemen van personeel belemmerd,” aldus economen van Nomura op donderdag in een preview.

 

Econoom Rob Carnell van ING schreef vanochtend dat er een “echte” marktreactie op het banenrapport zelf zal komen. Afgelopen tijd interpreteerden beleggers tegenvallende banenrapporten als een prikkel voor de Fed om in te grijpen, waardoor koersverliezen beperkt bleven. Omdat de Fed al een nieuw obligatieaankoopprogramma heeft gelanceerd, is nieuw ingrijpen onwaarschijnlijk, aldus Carnell.

 

Naast het banenrapport komen om 12:00 uit Duitsland nog de fabrieksorders.

 

Stijgers en dalers

Met name TNT Express (+2,6%), Randstad (+1,7%) en ASML (+1,6%) zijn in trek. ArcelorMittal wint 0,5 procent nadat Citigroup het advies verlaagde van Kopen naar Neutraal. KPN (-2,5%) blijft onder druk staan en leidt wederom de verliezers. 

 

Op de AMX wint CSM 1,7 procent nadat het bedrijf meldde een joint venture te starten met BASF voor de productie van barnsteenzuur. Analist Richard Withagen van SNS Securities schreef in een note dat de eerste fabriek van het samenwerkingsverband goed kan zijn voor jaarlijks 35 miljoen dollar omzet. 

 

Uitblinker op het Damrak is Grontmij, dat 8,4 procent wint na een adviesverhoging door KBC Securities van Houden naar Kopen en een koersdoelverhoging van 2,80 naar 3,30 euro. Analist Dieter Furniere van KBC Securities heeft vertrouwen in het strategische programma, dat 24 miljoen euro aan kostenbesparingen en het afstoten van 65 miljoen euro aan lage marge activiteiten bevat. Furniere vindt de outlook voor 2012 van een EBITA van 25 miljoen euro te conservatief – 29,6 miljoen euro is realistischer, aldus de analist. 

 

Andere opvallende stijger bij de smallcaps is handelshuis Acomo, dat 3,9 procent stijgt naar 14,28 euro. Bij bovengemiddelde volumes bereikte het aandeel eerder in de ochtend een intraday high op 14,99 euro.

 

Analist Patrick Roquas van Rabo Securities, die een koopadvies hanteert en positief is over het aandeel, ziet geen directe aanleiding voor de koersstijging. “Wij denken dat het in een goede omgeving in de juist markt [niche commodities] opereert”, zegt de analist, 

 

Verwachtingen 

- Banengroei VS september 115.000 (Bloomberg) vorig 103.000

- Werkloosheid VS september 8,2% (Bloomberg) vorig 8,1%

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!