NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie donderdag, 4 oktober 2012 18:20

AEX onveranderd na rentebesluit ECB, KPN flink onderuit

Het Damrak is donderdag vlak gesloten na meevallend macro nieuws uit Amerika en een weinig verrassende toelichting door ECB-president Mario Draghi nadat hij de rente onveranderd op 0,75 procent hield.

 

De AEX-index verloor 0,1 procent op 327,66 punten. Ook elders in Europa bleven de verliezen beperkt. De euro/dollar steeg daarentegen 0,7 procent tot 1,3002.

 

Het nieuws van de dag, het rentebesluit van de ECB, was volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer weinig verrassend en daarom van weinig impact. Wel is de vermogensbeheerder van mening dat "de toelichting van Draghi op het rentebesluit niet zo slecht was”. Verder vond de handelaar dat de stijging van de eerste steunaanvragen uit de Verenigde Staten “meeviel”.

 

“De markt kijkt nu uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport”, aldus de vermogensbeheerder. “Hoewel het ADP-rapport en de eerste steunaanvragen positief waren, zegt dit niets over het officiële banenrapport van vrijdag”, zo waarschuwt Bender, wijzend op eerdere teleurstellingen.

 

Draghi legt bal bij overheden

De Europese Centrale Bank is pas bereid om kortlopende staatsobligaties te kopen zodra een eurolidstaat een 'bailout' heeft aangevraagd en aan de eisen voor de noodleningen voldoet. ECB-president Mario Draghi legde daarmee de bal nadrukkelijk bij regeringen van eurolanden om actie te ondernemen. “We staan klaar en hebben een volledig effectief vangnet klaar staan,” maar “uiteindelijk ligt het initiatief bij overheden,” zei Draghi. Vandaag handhaafde de ECB conform de verwachting de rente op 0,75 procent.

 

Bender stelt dat Draghi goede vorderingen bij Spanje zag, wat positief was voor de euro. Verder noemde de vermogensbeheerder het positief dat de ECB-president aangaf volledig klaar te staan om in actie te komen wanneer nodig.

 

Meevallend Amerikaans macro nieuws

Het aantal eerste steunaanvragen nam minder sterk toe dan verwacht. Het aantal steeg met 4.000 tot 367.000, terwijl economen waren uitgegaan van 370.000. Verder bleek dat de Amerikaanse fabrieksorders in augustus minder sterk daalden dan verwacht. De orders namen af met 5,2 procent, waar economen rekenden op een afname van 5,9 procent.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX stonden aan het einde van de handelsdag 14 van de 25 fondsen hoger. TNT Express nam de leiding met een winst van 2,7 procent. Daarop volgden uitzender Randstad (+1,1%) en bierbrouwer Heineken (+1,1%).

 

KPN was de grootste verliezer na een adviesverlaging door Kepler. Het advies voor het aandeel werd verlaagd van Houden naar Reduceren. Dit resulteerde in een koersverlies van 2,9 procent. Grondstof gerelateerde aandelen moesten het eveneens ontgelden vandaag. Zo verloor Aperam 2,0 procent en ArcelorMitaal leverde 0,7 procent in.

 

In de Midkap was Imtech (+2,0%) de sterkste stijger nadat de technische dienstverlener een exclusief 10-jarig contract met Airbus bekendmaakte. Imtech gaat voor Airbus wereldwijd nieuwe droogtechnologie implementeren. “Dat ze zo'n order in Europa krijgen, geeft aan dat hun marktpositie goed is. Maar ik zou niet willen zeggen een miljoenenorder die het jaar goed maakt,” zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers over de opdracht.

 

Wereldhave won 0,2 procent. Analisten van ABN AMRO menen dat de impact van een strafzaak die in België is aangespannen tegen Wereldhave wellicht beperkt blijft, maar dat dit wel aanleiding kan zijn dat een sluimerende fiscale rechtszaak alsnog in gang wordt gezet.

 

Heijmans sloot vlak nadat het bekendmaakte een woonwijk in Den Haag te gaan ontwikkelen samen met woningcorporatie Staedion voor 105 miljoen euro.

 

Ziggo verloor 0,2 procent. Vanochtend startte SNS Securities het volgen van de kabelaar met een koopaanbeveling en een koersdoel van 34,00 euro. Analist Victor Bareno verwacht de komende drie jaar een winstgroei van 15 procent en voldoende ruimte voor een hoger dividend.

 

Binnen de AScX doet Qurius (+7,1%) zeer goede zaken. Het bedrijf meldde dat Prodware eenzijdig het overnamebod wil verlagen. Qurius liet weten nu open te staan voor concurrerende biedingen en met Prodware in overleg te gaan om het bod toch te kunnen verhogen.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%