Beursblik: Binck wint flink op overnamegeruchten

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 08 december 2010

De koers van BinckBank profiteert voor de tweede keer in korte tijd van overnamespeculatie. Analisten wijzen de geruchten echter van de hand.

De koers van BinckBank schiet voor de tweede keer in korte tijd omhoog op overnamespeculatie. Vandaag wint de koers rond de 8 procent op overnamegeruchten die door analisten van de hand worden gewezen. “Binck wil zelf niet,” zegt analist Nico van Geest van Keijser Capital over een mogelijke acquisitie.

Eind oktober meldde de Daily Telegraph dat private equity fonds Permira 14,50 euro per aandeel heeft geboden. Binck wees het bod af. Analist Thomas Nagtegaal van RBS zei destijds dat alleen TD Ameritrade de enige serieuze overnamekandidaat.

Van Geest denkt, evenals het management van Binck, dat de broker autonoom kan blijven groeien. Daarbij “komt De Nederlandsche Bank om de hoek kijken [bij een overname].” Binck staat onder toezicht van de DNB en de Autoriteit Financiële Markten.


Saxo Bank, Boursorama en Comdirect

Als theoretische overnamekandidaten noemt Van Geest de uit Denemarken afkomstige Saxo Bank, het Franse Boursorama en het Duitse Comdirect, allen concurrenten van Binck. Begin dit jaar meldde Reuters dat Boursorama, dat in handen is van Société Générale, opzoek is naar overnamekandidaten. Daarnaast wilde de Franse broker een banklicentie in het Verenigd Koninkrijk hebben.

Boursorama heeft een marktkapitalisatie van circa 680 miljoen euro. Comdirect heeft een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljoen euro. De marktkapitalisatie van BinckBank bedraagt 850 miljoen euro. Saxo Bank opende in 2009 een kantoor in Amsterdam met een online handelsplatform voor Nederland.

Binck is sinds 2008 actief in Frankrijk. De broker was al aanwezig op de Nederlandse en Belgische markt. Naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers zei topman Koen Beentjes op korte termijn te beslissen wat de vierde markt wordt. Beentjes noemde onder andere Duitsland, Spanje en Zwitserland.

 

Alleen Amerikanen

Cees Smit van Today’s Broker ziet alleen grote Amerikaanse bedrijven als TD Ameritrade en Charles Schwab als reële overnamekandidaten. Dat, of “een strategisch belang in Binck door een bank.” Op die manier kan een bank profiteren van de groei van de broker en “heb je ook een aandeel Binck aan de muur hangen,” aldus Smit. Hij denkt niet dat DNB een overname door een Nederlandse bank zal toestaan.

Droomhuwelijk

Boursorama valt volgens Smit af omdat een combinatie met Binck te machtig wordt in Frankrijk en waarschijnlijk wordt gedwarsboomd door de Europese Commissie. Smit sluit ook Saxo Bank uit omdat de Deense financial een business model heeft dat gericht is op autonome groei. Verder noemt de marktkenner de overnamepremie die Binck voor onlinebroker Alex heeft betaald als een potentieel struikelblok. Rabo verkocht in 2007 Alex voor 390 miljoen euro aan Binck. De top van Binck sprak naar aanleiding van de overname van een "droomhuwelijk."

Benoit Petrarque, een analist bij Kepler Capital Markets, zegt geen overname te verwachten. Voor de koerswinst wijst hij op de toppicks van Theodoor Gilissen Bankiers. Binck staat in het vandaag bekendgemaakte lijstje topaandelen van de private bank, maar komt niet voor in het groepje van overnameprooien.


Volatiliteit goed

Comdirect meldde vandaag dat in november vanwege de volatiliteit op de beurzen als gevolg van de crisis in de eurozone orders met 12 procent zijn gestegen. Lemer Salah, een analist bij SNS Securities, verwacht dat ook Binck heeft geprofiteerd van de volatiliteit en dat orders vorige maand sterk zijn toegenomen. Ook denkt de analist dat het aantal rekeningen een lichte groei heeft laten zien, in lijn met de ontwikkeling bij Comdirect.

Tegen de klok van half vier wint Binck 7,5 procent op 12,22 euro. De AMX noteert 0,5 procent hoger.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
Info@abmos.nl
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Geef een reactie