--- ---

‘Weinig kans op doorbraak bij TNT’

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 08 december 2010

Ilse van der Poel van Abvakabo FNV verwacht niet dat nog binnen de huidige stakingsperiode een akkoord met TNT wordt bereikt. De bond blijft echter openstaan voor een goed bod van het postbedrijf.

De strijd tussen vakbonden en TNT duurt voort. De postbezorger moet ingrijpend reorganiseren en meende in eerste instantie dat 3.100 gedwongen ontslagen onvermijdelijk was. De vakbonden kwamen in actie en hebben geruime tijd onderhandeld met TNT. Ondanks intensieve onderhandelingen heeft dit slechts in het geval van BVPP tot een akkoord geleid. Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak konden zich ook in het tegenvoorstel van TNT niet vinden en hebben hun leden opgeroepen tot een driedaagse staking, die dinsdagavond begon.

 

Niet voldoende

Ilse van der Poel van Abvakabo FNV zag tot twee keer toe een voorstel van TNT afgewezen worden door de leden. In beide gevallen was TNT volgens de leden niet bereid tot het uiterste te gaan. Het laatste voorstel van TNT was 300 minder gedwongen ontslagen, zonder verdere voorwaarden. Een eerder voorstel, van 550 minder ontslagen maar een looneis, was toen al afgeschoten door de leden. De leden zien nog voldoende ruimte om het aantal gedwongen ontslagen verder terug te brengen. Een groot deel van de pakketservice wordt bijvoorbeeld uitbesteed en TNT maakt gebruik van grote aantallen flexwerkers, zzp-ers etc.

 

Geen onderhandelaarsakkoord

In de media wordt momenteel gesproken over een zogenoemd onderhandelaarsakkoord. Van der Poel benadrukt dat hiervan geen sprake is. Ook dat de bonden akkoord gaan wanneer TNT het aantal ontslagen terugbrengt tot 2.300 is volgens de persvoorlichtster van Abvakabo FNV een misvatting. De bond heeft nooit een kwantitatieve eis neergelegd, zo laat zij weten. Vooralsnog zijn bonden en TNT nog altijd in gesprek, maar voor zo lang de staking duurt verwacht Van der Poel geen doorbraak.

Over het akkoord dat BVPP bereikte met TNT wil Van der Poel weinig kwijt, behalve dat dit de acties van de andere bonden ondermijnt.

Door: Merwin Bisseling, ABM Financial News.
Info@abmos.nl
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Geef een reactie