Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Nederlandse biotech bedrijven in trek bij farmaceuten`

`Nederlandse biotech bedrijven in trek bij farmaceuten`
14 okt 2009 om 18:23

Afgelopen tijd hebben een aantal buitenlandse farmaceuten interesse getoond in aan het Damrak genoteerde biotech bedrijven. Johnson & Johnson (J&J) nam eind september een belang van bijna twintig procent in Crucell. Daarnaast maakte Galapagos vanochtend bekend dat het zijn alliantie met Merck heeft uitgebreid, en is AMT driftig op zoek naar partners voor het financieren van nieuwe middelen.

 

Volgens Ilja Zaanen, analist bij SNS Securities, is er sprake van een patroon. “Nederlandse biotech bedrijven bereiken het stadium dat ze producten naar de markt gaan brengen, waardoor ze interessant worden voor grote multinationals,” aldus de analist.Volgens Zaanen zijn de grotere bedrijven genoodzaakt om de wereldmarkt af te struinen vanwege het de facto verlies van patentrechten als gevolg van de productie van generieke medicijnen. Daarentegen zijn gentherapeutische middelen relatief moeilijk te kopiëren voor generieke productie.

 

Daarom is een bedrijf als AMT, dat ver gevorderd is met de ontwikkeling van het gentherapeutisch middel Glybera, een potentiële kandidaat voor grote farmaceuten, aldus Zaanen. Glybera, een middel tegen Lopoproteine Lipase Deficiëntie – een zeldzame genetische aandoening, wordt naar verwachting voor het einde van het jaar ter goedkeuring ingediend bij het Europees Bureau voor Geneesmiddelenbeoordeling (EMEA). Zaanen schat de kans op goedkeuring van Glybera door zowel de FDA als het  EMEA “op 80 procent.” Daarmee zou AMT voor een doorbraak kunnen zorgen; er is  tot op heden nog geen gentherapeutisch middel goedgekeurd  door deze instanties. Maar  momenteel moet het bedrijf zich “concentreren op  het verbeteren van hun cash  positie,” aldus Zaanen.

Zaanen heeft een kopen advies voor AMT met een koersdoel van 6,50 euro.

 
Galapagos en Crucell

 
De uitbreiding van de alliantie die Galapagos vanochtend bekendmaakte, is volgens Zaanen “een goede deal, beter dan de initiële deal. Het risicoprofiel van Galapagos is enrom verbeterd.” Zaanen verwacht dat “van de 42 targets van het biotechbedrijf er 2 de markt zullen halen, en misschien 3 of 4.” Dit zou kunnen betekenen dat Galapagos “eventueel deals kan heronderhandelen.”

Voor Galapagos handhaaft Zaanen haar koopadvies en koersdoel van 12 euro.

 

Crucell stond al enige tijd in de belangstelling van Johnson & Johnson. Crucell is momenteel bezig met de ontwikkeling van een anti-body tegen griep, waaronder vogelgriep, wat “huidige technieken kan vervangen.” Momenteel moeten farmaceuten elk jaar hun griepvaccins bijwerken vanwege mutaties van het griepvirus. Met een succesvolle anti-body zou dit niet langer nodig zijn, aldus Zaanen. “J&J, dat zwak is op het gebied van vaccins, houdt daarom een voet tussen de deur bij Crucell, voor het geval dat de anti-body succesvol blijkt te zijn.”

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.