Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Minder sterke daling industrieprijzen

Minder sterke daling industrieprijzen
30 sep 2009 om 09:29

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 12,5 procent lager dan in augustus 2008. De prijsdaling is minder groot dan in juli. Toen waren de producten van de industrie 15 procent goedkoper dan een jaar eerder. Sinds november 2008 zijn de afzetprijzen onafgebroken lager dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

De aardolieverwerkende industrie rekende 31 procent minder voor haar producten dan in augustus 2008. In juli bedroeg de daling nog bijna 44 procent. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was, in euro’s, bijna 34 procent goedkoper dan een jaar eerder. In voorgaande maanden was de afname aanzienlijk groter. Medio 2008 bereikte de olieprijs een top.

 

Ook de chemische industrie en de basismetaalindustrie rekenden fors minder voor hun producten. Hier waren de prijzen circa 25 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie en de papierindustrie kostten ruim 7 procent minder. Er zijn ook enkele bedrijfstakken waar de prijzen in augustus hoger waren dan een jaar eerder. Dit betreft onder andere de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de meubelindustrie.

Hoewel de afzetprijzen lager waren dan een jaar eerder, stegen ze ten opzichte van de voorgaande maand. De afzetprijzen waren in augustus bijna 1,5 procent hoger dan in juli. Deze toename kwam vooral door de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie. De prijsstijging op de buitenlandse markt was in augustus groter dan die op de binnenlandse markt.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.