Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gasunie en Vopak onderzoeken haalbaarheid opslag CO2

Gasunie en Vopak onderzoeken haalbaarheid opslag CO2
30 sep 2009 om 18:15

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie en leverancier van opslagdiensten voor bulkvloeistoffen Koninklijke Vopak kondigen aan dat de bedrijven de haalbaarheid gaan onderzoeken voor het gezamenlijk ontwikkelen van een distributieknooppunt voor de afhandeling en tijdelijke opslag van CO2 in Nederland. Gasunie en Vopak bouwen momenteel samen Gate terminal, de eerste Nederlandse ontvangstterminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Rotterdam.

 

CO2 opslag

De bedrijven willen de mogelijkheden onderzoeken voor het creëren van een CO2 distributieknooppunt in Nederland, waar gasvormig en/of vloeibaar gemaakt CO2 ontvangen kan worden van bedrijven die CO2 uitstoten en waar deze volumes vervolgens kunnen worden overgeslagen naar zeeschepen of doorgezet naar pijpleidingnetwerken voor het transport naar de diverse lege aardgasvelden voor de Nederlandse kust.

 

Toelichting

John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak en Marcel Kramer, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie, reageerden beiden: “De gedeelde visie van Gasunie en Vopak om de mogelijkheden te onderzoeken kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor afgevangen CO2 en de tijdelijke opslag in Nederland, in gasvormige of vloeibaar gemaakte vorm. Dit kan een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse duurzaamheiddoelstellingen betekenen.”

 

Als onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid, verwacht de Nederlandse regering een substantiële vermindering van de CO2 emissies van de elektriciteitsproducenten en andere industriële activiteiten. Energie-efficiency en ‘renewables’ alleen zullen niet voldoende blijken te zijn om tijdig de beleidsdoelstellingen voor CO2 reductie te bereiken. Om deze reden worden in Nederland momenteel plannen ontwikkeld voor het afvangen van CO2 en voor het overslaan en permanent opslaan hiervan in lege aardgasvelden in de Noordzee. Een mogelijk CO2
distributieknooppunt in de Rotterdamse regio zou kunnen profiteren van de beschikbare koude energiestromen van Gate terminal.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.