Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AOW-leeftijd in 2025 naar 67 jaar

AOW-leeftijd in 2025 naar 67 jaar
30 sep 2009 om 09:53

Het kabinet kondigde in maart aan de leeftijdsgrens voor oudedagsvoorziening AOW stapsgewijs te verhogen tot 67 jaar. De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft tot middernacht hierover een zwaarwegend advies te geven. De publieke standpunten van vakorganisaties en werkgevers liggen mijlenver uiteen, maar ze onderhandelen nog steeds over een variant waar beide partijen brood in zien. Volgens ingewijden is het compromis dat de SER voorstelt zeker de moeite waard, ze willen er echter nog wel amendementen op aanbrengen.

 

Verhoging van de leeftijd in drie stappen

In het beoogde AOW-stelsel dat in 2015 in moet gaan, wordt de levensverwachting gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Bij een stijgende levensverwachting kunnen mensen later aanspraak maken op een volledige oudedagsvoorziening. De nieuwe AOW zal prikkels bevatten die het uittreden op 65 jaar ernstig ontmoedigd. Het voorstel komt tegemoet aan de wens van de werkgevers om de verhoging van leeftijd in drie grote stappen te voltooien. Het gaat hierbij om 5 stappen in 24 jaar, dit is een verhoging van een of twee maanden per jaar, gedurende een periode van 12 tot 24 jaar. Dit is volgens werkgeversorganisaties een administratieve ramp.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn bereid het voorstel te accepteren

De werkgeversbonden VNO-NCW en MKB-Nederland lieten weten dat zij bereid zijn een verhoging van de leeftijd naar 67 jaar in 2025 te accepteren. Op deze manier kunnen werknemers van vijftig jaar en ouder nog steeds op hun 65ste stoppen met werken. Volgens voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, is dit een "ongelooflijk ouderwetse benadering".

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.