NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 30 september 2009 17:59

Amerikaanse cijfers zorgen voor verlies op Damrak

De groene borden op Beursplein vijf moesten vanmiddag na de publicatie van de Chicago FED inkoopmanagersindex worden ingeruild voor rode. De index schoot flink omlaag en noteert inmiddels weer onder de 50 punten, wat duidt op een afnemende activiteit. Beleggers waren hiervan danig geschrokken en dit had zijn beslag op de mondiale beurzen. Meevallende Duitse werkloosheidscijfers konden hier niets aan veranderen. Uiteindelijk sloot de AEX op 311,35 punten, een verlies van een kwart procent. De AMX eindigde op een stand van 475,42 punten, eveneens een verlies van een kwart procent. Aan het einde van de handelsdag werd nog een stuk van het verlies goedgemaakt, schijnbaar waren beleggers weer enigszins van de schrik bekomen.

 

Verliezen op Alt-A hypotheken ING beperkt

De verliezen op de ontvangsten van de Alt-A hypotheek-portefeuille zijn tot nog toe beperkt gebleven. Dat schrijft minister Bos in een brief aan de Tweede Kamer. Het verlies op de ontvangsten bedraagt momenteel 7,7 miljoen euro, of ongeveer 0,025 procent van de oorspronkelijke hoofdsom van het staatsbelang in de portefeuille van 30,9 miljard euro.

 

Splitsingsvoorstel ABN Amro

ABN Amro Bank heeft vandaag een splitsingsvoorstel ingediend bij de Kamer van Koophandel (KvK), zo meldt het FD in een persbericht. Het doel van het splitsingsvoorstel is het deel van ABN Amro dat is overgenomen door de Nederlandse staat te scheiden van de delen die zijn overgenomen door Royal Bank of Scotland en Santander Bancorp. De opdeling moet aan het einde van 2009 zijn voltooid.

 

Wederom kartelboete voor Akzo

Akzo Nobel heeft met de uitspraak van het Europees hof van justitie vandaag dit jaar voor bijna 106 miljoen euro beboet door de Europese Commissie voor het maken van kartelafspraken. Akzo slaagde er vandaag niet om aan een boete van 84,38 miljoen euro voor deelname aan een kartel uit te komen. Akzo vormde samen met branchegenoten Arkema een prijskartel voor monochloroacetic acid.

 

Super de Boer ten onrechte stil bij koersstijging

Super de Boer had aan de bel moeten trekken vanwege de abrupte koersstijging van zijn aandeel in de twee weken voordat Jumbo het overnamebod deed. Dat vindt Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In de twee weken voor het bod steeg het aandeel Super de Boer met ongeveer 50 procent, terwijl het handelsvolume met een factor 5 toenam. Richtinggevend nieuws voor Super de Boer ontbrak echter in deze periode. Jumbo is vandaag van start gegaan met een boekenonderzoek bij Super de Boer.

 

TomTom koerst op grootste dagverlies Stijgers en dalers

Ondanks rode cijfers op Beursplein 5, toch een aantal fondsen op winst. kabelaar Draka won 3,9 procent, vastgoedfonds ProLogis 3,8 procent en ING 3,1 procent. ASMI eindigde op een winst van 2,5 procent en buizenfabrikant Wavin kon 2,3 procent aan beurswaarde bijschrijven.

 

Bij de dalers ging TomTom aan kop. De navigatiespecialist verloor 2,4 procent. Ook electronicagigant Philips had een moeilijke dag en zag zijn beurswaarde met 2,1 procent afnemen. AMG, Eurocommercial Properties en Smit International verloren allen 1,7 procent.

 

Wall Street

De toonaangevende Dow Jones-index staat om kwart voor zes op 9.660 punten, een verlies van 0,8 procent. Ook de Nasdaq en de S&P500 verliezen rond de 0,8 procent. Naast het nieuws over de sterk gedaalde Chicago Fed-index, was er ook positief nieuws te melden, de krimp van de economie was kleiner dan verwacht. Het banenverlies in de private sector was echter ook groter dan verwacht.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
info@abmos.nl of +31(0)50-711 39 93

De Aandeelhouder TV

augustus 18, 2022

Philips Trend is nu eenmaal Trend

augustus 18, 2022

Inflatie, BAM, Boskalis en Tencent | 18 augustus 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 17, 2022

AEX krijgt flinke tik – 17aug22

augustus 17, 2022

Alfen Bijgeladen

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:33

  Beleggers krijgen reality check door FOMC Minutes

 • 17:25

  TA van Edward Loef – DAX draait bij weerstand

 • 14:07

  Aandeel Disney: flinke groei voor streamingdienst Disney+

 • 14:59

  De Jade Lizard optiestratgie

 • 08:06

  Sterke cijfers Walmart en Home Depot stuwen Dow Jones index

 • 08:18

  TA van Edward Loef – Dow Jones aandelen weer koopwaardig?

 • 09:04

  TA van Edward Loef – 10% winstpotentieel in NASDAQ Inc.

 • 08:58

  AEX opent hoger, maar olieprijs ligt onder druk

 • 12:38

  AEX wacht op nieuwe impulsen & bodemproces bij Just Eat Takeaway

Masterclasses

Columns

Nieuw
18 aug 14:15 Redactie

ETF v/d Week: Digital Payments

18 aug 09:13 Redactie

Terugkijken: Chatten met Albert

17 aug 17:41 Jordy Beuving

Tencent: weinig positiefs op korte termijn