Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

G20 spreken bonusregels af

G20 spreken bonusregels af
28 sep 2009 om 07:00

De regeringsleiders van de G20 hebben op de top in Pittsburgh dit weekend afspraken gemaakt om bankiersbonussen te beperken en nieuwe kapitaaleisen te stellen aan banken. Daarnaast beloofden de regeringsleiders "een nieuw tijdperk van economische samenwerking" om economische imbalansen aan te pakken. Veranderingen die de G20 in dit kader tot stand willen brengen zijn een afname van de afhankelijkheid van China en Japan van export en een stimulering van de binnenlandse vraag door de twee landen. Daarnaast moeten de VS het begrotingstekort terugdringen en dient de EU structurele hervormingen door te voeren om bedrijfsinvesteringen te stimuleren.

 

De leden van de G20 zouden periodiek moeten samenkomen om beleidsmaatregelen te bespreken en er voor zorgen dat de noodzakelijke aanpassingen worden gedaan. Bindende eisen kunnen echter niet worden gesteld. Verder zal de G20 de G8 vervangen als het belangrijkste economische forum voor staten.

Barack Obama zei naar aanleiding van de top dat “de basis vandaag is gelegd voor een nieuwe periode van  duurzame welvaart.”

Bonusregels

De G20 keurden tijdens de top de door de Financial Stability Board (FSB) opgestelde beloningsregels goed. De regels houden in dat banken een “substantieel deel” van de bonussen, zoals  “tussen de 40 en 60 procent,” vertraagd uitbetalen. Voor topwerknemers moet deze verhouding groter zijn, zoals “boven de 60 procent.” Bonussen moeten voor een periode van 3 jaar worden uitgesteld, en kunnen daarna, als er sprake is van tegenvallende prestaties, worden teruggeharkt. Verder moet een “belangrijk deel –  bijvoorbeeld meer dan 50 procent” – van de bonussen bestaan uit aandelen. Toezichthouders moeten er uiteindelijk voor zorgen dat bonussen worden beperkt als er sprake is van te lage kapitaalreserves. President Nicolas Sarkozy noemde de nieuwe bonusregelgeving  “revolutionair.”

De Financial Stability Board (FSB), een in april door de G20 in het leven geroepen supra-nationale organisatie van toezichthouders, was na de top in Londen eerder deze maand begonnen met het uitwerken van de beloningsregels.

Deadline voor nieuwe kapitaaleisen

De G20 stelden ook een deadline voor de uitwerking en invoering van zwaardere kapitaaleisen, de toekomst van complexe financiële producten en het opstellen van ‘living wills’ door grote banken. De FSB en het Basel comité moeten er voor zorgen dat de regelgeving hiervoor voor het einde van 2010 op tafel ligt. Vanaf eind 2012 dienen de regels geleidelijk te worden ingevoerd.

De nog overeen te komen kapitaaleisen zijn, evenals de bonusregels, richtlijnen. Uiteindelijk bepalen nationale overheden en toezichthouders zelf wat voor regelgeving er zal gelden.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.