Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige winst voor AEX

Stevige winst voor AEX
4 sep 2009 om 17:38

De AEX heeft vandaag een deel van de verliezen van deze week goed gemaakt. De index, die vorige week vrijdag net boven de 300 punten sloot en vervolgens tot en met donderdag in het rood eindigde, kwam vandaag met een winst van 1,44 procent uit op 293,16 punten. De AMX deed het nog wat beter met een winst van 1,94 procent. Daarmee noteerde de midkap een eindstand van 454,64 punten. De winst was te wijten aan de terugkeer van koopjesjagers. Daarnaast was het vandaag überhaupt een goede dag op de beurzen van Europa. De CAC-40 won 1,27 procent, de FTSE 100 sloot 1,15 procent hoger en de Dax staat tegen sluit op een winst van 1,35 procent.

Plan oud-topman Beuving geen alternatief voor fusie Fortis Bank

De ondernemingsraad (OR) van Fortis Bank Nederland tracht de fusie met ABN AMRO ongedaan te maken. De OR heeft hiertoe samen met Kees Beuving, oud-topman van Fortis, een alternatief plan opgesteld. Dat staat vandaag te lezen in een artikel in het NRC. In het plan wordt de consumentenbank verkocht aan SNS Reaal en gaat de commercial bank naar Deutsche Bank. Hoewel de bestuursvoorzitter van Fortis Bank Nederland, Jan van Rutte, inmiddels door de OR op de hoogte is gebracht, lijkt de kans op een omarming van het ‘plan Beuving’ klein. Zowel de Fortis-top als de Nederlandse Staat, momenteel eigenaar van ABN AMRO, staan nog altijd achter de integratie van beide bedrijven.

De OR is met een alternatief plan gekomen omdat het vreest dat de voorgenomen fusie niet alle stakeholders even goed dient. Medewerkers van Fortis Bank Nederland zijn bang dat er meer banen verloren zullen gaan dan aanvankelijk verwacht.

 

Intertrust verkocht aan Waterland

Fortis Bank Nederland verkoopt dochterbedrijf Intertrust aan Waterland, zo maakte de bank vandaag middels een persbericht bekend. Intertrust is actief in 20 landen en heeft 1.000 werknemers in dienst. Medio juni liet Fortis al weten dat het belastingadviesonderdeel zeker verkocht zou worden. Destijds schatten analisten de waarde op 350 miljoen euro. Meerdere private equity partijen toonden interesse in een overname, maar uiteindelijk is het dus Waterland geweest die deze strijd heeft gewonnen. De onderneming heeft op dit moment belangen in onder meer Aevitae en Interbest. Hoeveel de verkoop daadwerkelijk heeft opgebracht is niet bekend gemaakt.

 

Ook HSBC aast op private banking activiteiten van ING

De Britse bank HSBC heeft een bod gedaan op de private-banking onderdelen van ING. Dat meldt het FD. ING heeft de Aziatische en Zwitserse private banking onderdelen te koop staan. Het is niet duidelijk of HSBC op een of beide onderdelen heeft geboden. ING heeft al biedingen ontvangen van onder andere Julius Baer en het Aziatische DBS. ING wil dit geld van verkoop gebruiken om de een deel van de 10 miljard euro staatssteun terug te betalen. ING ontving de 10 miljard oktober vorig jaar.

Havenbedrijf investeert 370 miljoen euro, resultaten lopen terug

Het Havenbedrijf Rotterdam zal dit jaar voor 370 miljoen euro investeren in de haven. Ongeveer de helft daarvan gaat naar infrastructuur in het bestaande havengebied, de andere helft wordt geïnvesteerd in Maasvlakte 2. "De financiële positie van het Havenbedrijf is voldoende solide om de terugval in de resultaatontwikkeling in het eerste halfjaar (- € 8 miljoen) op te kunnen vangen en dit investeringsprogramma voort te zetten", aldus de onderneming, "het Havenbedrijf voldoet ruimschoots aan de normen van zijn externe financiers".

Het resultaat van Havenbedrijf Rotterdam is, vergeleken met 2008, in het eerste halfjaar met 8 miljoen euro afgenomen tot 77 miljoen euro. Dat is een teruggang van 9 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de lagere inkomsten uit het zeehavengeld (- € 9 miljoen) door een afname van de overslag als gevolg van de economische crisis. Tegelijkertijd stegen de contractopbrengsten, vooral door gronduitgiften. Het Havenbedrijf verwacht dat het tweede halfjaar financieel een vergelijkbaar beeld zal laten zien als het eerste.

Aantal banen Amerika neemt af met 216.000 stuks

Het aantal banen in de Verenigde Staten is over augustus afgenomen met 216.000, wat licht beter is dan de 230.000 die werd voorspeld. De werkloosheid is hiermee uitgekomen op 9,7 procent, een stand die de afgelopen 26 jaar niet meer is voorgekomen. Sinds het uitbreken van de recessie zijn al bijna 7 miljoen banen verloren gegaan. Over juli werd de afname naar beneden bijgesteld, van 443.000 naar 463.000.

 

Stijgers en dalers

Winnaar op vrijdag: Eriks Grootste stijger vandaag was Eriks, dat 9,26 procent won. InnoConcepts steeg 8,64 procent en VastNed Offices sloot 8,08 procent hoger. Brunel en Pearl zagen hun koersen stijgen met respectievelijk 5,29 en 5,06 procent.

Stevige verliezers waren er vandaag niet op Beursplein 5. Hekkensluiter vandaag was Macintosh Retail met min 2,46 procent. Bierbrouwer Heineken verloor 1,03 procent. Sligro zag het aandeel dalen met 0,88 procent, op de voet gevolgd door Grontmij met 0,83 procent. Veder verloor SBM Offshore 0,63 procent.

Wall Street

Rond zes uur staat de Dow Jones op een winst van 0,41 procent, terwijl de S&P 0,64 procent boven het slot van donderdag staat. De Nasdaq noteert plus 0,94 procent.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.