Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Essent 950 miljoen euro minder waard voor RWE

Essent 950 miljoen euro minder waard voor RWE
3 sep 2009 om 09:32

Het Duitse energiebedrijf RWE betaalt 950 miljoen euro minder aan Essent, nu bekend is geworden dat de kerncentrale Borssele voorlopig in handen blijft van provincies en gemeenten. Dat liet grootaandeelhouder de provincie Noord-Brabant weten. Volgens beide partijen is de formele overname van Essent mogelijk op 1 oktober.

 

Rechtszaak

In eerste instantie was de overdracht van het economisch eigendom van de kerncentrale bij de verkoop inbegrepen. Essent wil haar belang doorverkopen aan RWE, maar wel juridisch mede-eigenaar blijven. Volgens Essent blijft de kerncentrale van Borssele op die manier in publieke handen, zoals Delta en Essent hebben afgesproken. Energiebedrijf Delta is mede-eigenaar van de kerncentrale. Delta zag dit echter slechts als een ‘schijnconstructie’ en spande een rechtszaak aan. Delta won, waardoor de verkoop van de kerncentrale buiten de overeenkomst bleef. Essent is in hoger beroep gegaan. Een eindbeslissing kan nog wel zes jaar op zich laten wachten.

 

Gewijzigd contract

Het contract tussen RWE en Essent is met instemming van de aandeelhouderscommissie gewijzigd. Gemeenten en provincies behouden hun belang, maar ontvangen minder geld voor hun aandelen. Ze houden het recht om uit de deal te stappen. De nieuwe overnamesom komt ongeveer uit op 8,3 miljard euro.

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.