Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs opent lager

Amsterdamse beurs opent lager
2 sep 2009 om 08:24

In navolging van de Amerikaanse beurzen zal ook de AEX vanochtend lager van start gaan. Winstnemingen zullen een negatieve invloed op de koers hebben. Afgezien van een aantal Amerikaanse macrocijfers belooft het een zeer nieuwsluwe dag te worden. Het nieuws van vanochtend komt voornamelijk uit de autosector.

RHJ verbetert bod op Opel

Investeringsmaatschappij RHJ International heeft een verbeterd bod uitgebracht op Opel . In plaats van 3,8 miljard euro aan staatssteun, denkt de onderneming het nu te kunnen redden met 3,2 miljard euro. Concurrent Magna zou circa 4,5 miljard euro aan staatssteun nodig hebben om Opel in te lijven. Toch is het niet zeker dat RHJ met het nieuwe bod de slag om Opel wint. De Duitse overheid was al bereid om het bod van Magna te steunen met 4,5 miljard euro. RHJ kan echter rekenen op de voorkeur van General Motors, de huidige eigenaar van Opel.

Ford verkoopt meer auto’s

De Amerikaanse autofabrikant Ford
verkocht in augustus meer dan 182.000 auto’s in Amerika, een stijging van 17 procent. Aanjager voor de extra verkopen was ontegenzeggelijk de sloopregeling, in Amerika bekend als ‘cash for clunkers’. De andere twee grote Amerikaanse fabrikanten, General Motors en Chrysler, waren minder succesvol dan Ford. Beide autofabrikanten kregen te maken met dalende verkopen, respectievelijk 20 en 16 procent.

De Japanse autofabrikant Toyota is echter de grote winnaar van het Amerikaanse stimuleringsprogramma. Maar liefst een vijfde van de 700.000 Amerikanen die gebruik maakten van de cash for clunkers-regeling kochten een nieuwe Toyota.

Amerika

Positieve macrocijfers, waaronder een toegenomen industriële activiteit, konden niet voorkomen dat de beurskoersen in de VS gisteren bleven dalen. Beleggers hadden al geanticipeerd op de goede macrocijfers, waardoor de cijfers de markt niet meer omhoog konden trekken.

De Dow Jones verloor 1,96 procent op 9.311 punten. De S&P verloor 2,21 procent en kwam daarmee onder de psychologisch belangrijke grens van 1.000 punten. De Nasdaq sloot 2 procent lager op 1.969 punten.

Azie

Ook de Aziatische beurzen volgen de neerwaartse trend. De Nikkei-index is 2,3 procent lager gesloten op 10.285 punten. De beurs van Hong Kong staat in de middaghandel op een verlies van ruim 1,5 procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.