Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak duikt in het rood na macro-cijfers VS

Damrak duikt in het rood na macro-cijfers VS
30 jun 2009 om 17:58

De AEX hinkte vandaag tegen de slotkoers van gisteren aan. Pas rond vier uur kwam de AEX boven water en stond de index kortstondig op een zwakke winst nadat Wall Street hoger opende. Echter, kort na de opening van Wall Street bleek dat in juni het Amerikaanse consumentenvertrouwen tegen alle verwachtingen sterk was afgenomen. Daarop dook Wall Street in het rood. Het Damrak werd ook meegesleurd in het negatieve sentiment. De AEX sloot uiteindelijk met een verlies van 1,37 procent op 254,71 punten. De AMX verloor 0,70 procent en kwam uit op 364,28 punten.


Shell vist naast net bij veiling Iraakse olievelden

Het grootste olieveld van Irak, het Rumaila-olieveld, is geveild. Een consortium van BP en het Chinese CNPC heeft het contract weten te bemachtigen, aldus de Iraakse minister van Olie. Shell tracht nu samen met de Chinese oliemaatschappijen CPC en CNP en de Turkse maatschappij TPAO de rechten te bemachtigen van het Kirkuk-olieveld

CEO Unilever somber over economie

CEO Paul Polman van Unilever verwacht dat de economie zich minder snel herstelt dan de meeste mensen denken. De tekenen van herstel waar analisten het over hebben, heeft hij zelf nog niet waargenomen.


Claimemissie TomTom goedgekeurd

De Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouder (BAVA) van TomTom heeft de condities van de claimemissie die de navigatiespecialist eerder vandaag naar buiten bracht, goedgekeurd. Aandeelhouders zullen 4,21 euro per nieuw aandeel betalen. Bij acht bestaande aandelen kunnen vijf nieuwe aandelen worden gekocht. TomTom wil met deze claimemissie circa 359 miljoen euro ophalen

Mogelijk verlies Nederlandse staat bij verkoop ABN

De Nederlandse Staat moet bij de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro een fors hogere prijs dan de aanschafprijs bedingen wil het de belastingbetaler niet opschepen met een stevig verlies. In oktober 2008 nationaliseerde de Nederlandse overheid het Nederlandse deel van Fortis en betaalde daarvoor 16,8 miljard euro. De Staat heeft echter inmiddels extra geld voor ABN Amro beschikbaar moeten stellen. Daarnaast meldde minister van Financiën Wouter Bos gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat de aanschafprijs van Fortis Nederland met 6,5 miljard euro is verhoogd door een eerdere ‘technische verhanging’ (term gebruikt door Wouter Bos).

Daling prijzen Nederlandse industrie

Producten van de industrie waren in mei 13 procent goedkoper dan in mei 2008, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In april waren de prijzen 12 procent lager. Medio 2008 waren de afzetprijzen nog ongeveer 12 procent hoger dan een jaar eerder. Daarna liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Sinds november 2008 zijn de producten van de industrie goedkoper dan een jaar eerder.

Werkloosheid Duitsland stijgt minder dan verwacht

De Duitse werkloosheid is in juni uitgekomen op 8,1 procent van de beroepsbevolking. Aangepast voor seizoensinvloeden kwam de werkloosheid uit op 8,3 procent, een stijging van 31.000 personen. Verwacht werd dat de werkloosheid met 50.000 personen zou toenemen.


Deflatie eurozone ondanks groei geldhoeveelheid

De geldhoeveelheid in de eurozone is in mei 3,7 procent hoger uitgekomen dan in mei 2008, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). De stijging is minder sterk dan verwacht, analisten hadden gerekend op een stijging van 4,5 procent op jaarbasis.

Daarnaast blijkt uit cijfers van Eurostat dat de consumentenprijzen in de eurozone in juni op jaarbasis met 0,1 procent zijn afgenomen, waardoor er officieel sprake is van deflatie. De consumentenprijzen in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn daarentegen in de eerste vijf maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder met 0,1 procent gestegen.

Onverwachte daling consumentenvertrouwen VS

Het consumentenvertrouwen in Amerika is over juni uitgekomen op 49,3 punten waar dit in mei, na een fikse stijging, nog 54,8 punten bedroeg. Economen hadden verwacht dat er sprake zou zijn van een nipte stijging, maar dit bleek onjuist.

Chigago PMI stijgt

De Chicago Purchasing Managers Index is gestegen van 34,9 punten in mei naar 39,9 punten deze maand. Dat maakt de National Association of Purchasing Managers Chicago vandaag bekend. Echter, ondanks de stijging van de index is er nog steeds sprake van afgenomen economische activiteit; als de index zich onder de 50 punten bevindt, is er sprake van economische krimp. Desondanks zijn de economische vooruitzichten wat beter geworden. De index voor het economisch sentiment steeg met 2,8 punten naar 31,8 punten.

Wederom daling Amerikaanse huizenprijzen

De Amerikaanse huizenprijzen zijn in de maand april verder gedaald. Dat blijkt uit de Case-Shiller huizenprijsindex. De huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s zijn in april 18,1 procent gedaald op jaarbasis.


Stijgers en dalers

Kunstmatige stijging koers Heijmans Grootste stijger vandaag was Heijmans. Er was een uitzonderlijke koersstijging van het aandeel doordat shortposities moeten worden afgedekt door de op handen zijnde claimemissie. Daardoor steeg het aandeel met 28,6 procent. TomTom, dat ook een claimemissie aankondigde, won 4,36 procent. Wavin verloor 2,8 procent. Accell sloot 2,44 procent hoger en Binck won 1,66 procent.

Bouwbedrijf Ballast Nedam draagt vandaag de rode lantaarn. Het aandeel Ballast Nedam verloor 4,23 procent. Twentse kabel verloor 3,81 procent. Op de derde plaats staat Ordina, dat 3,13 procent verloor na het bekendmaken van een emissie. Océ verloor 3,03 procent, op de voet gevolgd door Hunter Douglas, dat 3 procent verloor.

Wall Street

Rond de klok van kwart voor zes staat de Dow Jones op een verlies van 1,39 procent. De Nasdaq staat 0,76 procent onder de slotkoers van gisteren en de S&P 500 verliest 1,37 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.