Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cash settlement Fortis holding in opspraak

Cash settlement Fortis holding in opspraak
8 jun 2009 om 08:21

Fortis Capital Company Limited ("FCCL"), Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. ("FBNH") en hun gezamenlijke aandeelhouder de Staat der Nederlanden vechten de overeengekomen compensatieregeling ten gunste van Fortis holding aan in verband met de ‘Cash Settlement’ die op 29 juni 2009 plaatsvindt.

 

Cash settlement

Het ‘Stock/Cash Settlement’ mechanisme zoals oorspronkelijk opgevat zou alleen worden gebruikt in de uitzonderlijke situatie dat FBNH per 29 juni 2009 over onvoldoende kapitaal zou beschikken om de effecten af te lossen.

 

Onvoldoende kapitaal

In plaats van ervoor te zorgen dat FBNH voldoende zou zijn gekapitaliseerd om de preferente aandelen Klasse A1 af te lossen, heeft de Nederlandse Staat geopteerd voor een andere weg en eist zij op basis van de ‘support agreement’ dat de Fortis moedermaatschappijen  FCCL 362,5 miljoen euro verschaffen om de Cash Settlement uit te voeren. Gelijktijdig weigert de Nederlandse Staat echter de gevolgen van haar besluit te aanvaarden en Fortis de benodigde compensatie te verschaffen, aldus de Fortis Holding.

 
Fortis holding laat voorts weten te begrijpen dat de Nederlandse Staat niet graag Fortis opnieuw ziet intreden in het vermogen van FBNH. Niettemin is dit de consequentie van haar besluit om het instrument niet af te lossen. Fortis holding wil echter benadrukken nog altijd open te staan voor overleg over alternatieve vormen van compensatie.

 

Start kort geding

FCCL zal naar verwachting vandaag een kort geding tegen Fortis holding aanspannen ter vordering van 362,5 miljoen euro in contanten van Fortis zonder enig recht op compensatie te erkennen. Fortis holding zal deze positie aanvechten. Zij is zich bewust van de bezorgdheid die dit onder de houders van de preferente aandelen Klasse A1 kan teweegbrengen. Fortis holding erkent onverkort de rechten van deze aandeelhouders ten aanzien van de Cash Settlement en benadrukt haar bereidheid haar verplichtingen hieraangaande na te komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.