Rusland derde handelspartner van EU

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 19 mei 2009

Nederland importeert vooral veel Russisch gas waardoor de handelsbalans tussen beide landen een forse min noteert.

Sinds 2000 is de handel tussen de Europese Unie (EU) en Rusland verviervoudigd. Waar in 2000 een bedrag van 23 miljard euro was gemoeid met de export naar Rusland, was dit in 2008 al 105 miljard. De import vanuit Rusland steeg naar 68 miljard euro. Na Amerika en China is Rusland de derde handelspartner van de EU. Vooral Duitsland, Italie en Nederland drukken hun stempel op de handel met de Russen. Nederland, in de hoedanigheid van gasrotonde, importeert vooral veel energie uit het Oosten. Hierdoor slaat de handelsbalans tussen de twee landen 13 miljard negatief uit voor Nederland.

 

China als handelspartner

Eerder werd al bekend dat China eveneens een belangrijke handelspartner van zowel de EU als van Nederland is. De Rotterdamse haven profiteerde flink van de handel, daar veel goederen via de Nederlandse haven het achterland bereiken. Duitsland was echter de grootste ex- en importeur. Maar liefst 43 procent van de Europese uitvoer naar China was afkomstig uit Duitsland. Desalniettemin nam Nederland de tweede plek in.

 

 

Geef een reactie