Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Opnieuw daling van huizenprijzen in Nederland

Opnieuw daling van huizenprijzen in Nederland
9 apr 2009 om 11:51

In het eerste kwartaal van 2009 zijn de huizenprijzen opnieuw verlaagd. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die vandaag bekend werden gemaakt was de afgelopen periode het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de prijzen zijn gedaald en het aantal transacties is afgenomen. De verkoopprijs van een gemiddelde woning is 3,1 procent gedaald tot 218.000 euro. Het aantal verkochte woningen lag in de eerste drie maanden van 2009 op circa 19.200, een forse afname van ongeveer 43 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008, er werden toen nog 35.000 woningen verkocht. Huizen staan gemiddeld 105 dagen te koop van 84 dagen een jaar eerder.

Prijsontwikkeling per kwartaal

Lichte stijging in maart

Het NVM zegt dat in maart een lichte stijging van het aantal verkochte huizen te zien was, wat volgens de makelaarsvereniging kan wijzen op een ‘fragiel herstel in de markt’. NVM-voorzitter Ger Hukker zegt: “Het is nog te vroeg om van een structureel herstel te spreken, maar we verwachten wel dat het aantal transacties het komende kwartaal zal toenemen. We verwachten dat het aantal verkochte huizen (door NVM- en niet NVM-makelaars) over heel 2009 komt te liggen in de buurt van 125.000”.

Stijging transacties maart  

Gemiddelde vraagprijs woning

De gemiddelde vraagprijs voor een woning die te koop wordt aangeboden is volgens NVM sinds eind december 2008 gedaald van 294 duizend naar 276 duizend euro en bereikte daarmee weer het niveau wat het had in het eerste kwartaal van 2008. Hukker verwacht dat de huizenprijzen de komende periode nog zullen dalen. Vooral in de regio’s Zutphen, Eindhoven en Groningen verloren de huizen aan waarde. 

 

Vraagprijs huizen die nieuw op de markt komen

 

Zie hier het hele persbericht van NVM

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.