Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KPN ziet winst met 11 procent toenemen in 2008

KPN ziet winst met 11 procent toenemen in 2008
27 jan 2009 om 07:53

KPN wist in het vierde kwartaal van 2008 de ebidta met 5,3 procent te laten toenemen tot bijna 1,3 miljard euro. Op jaarbasis nam de ebidta meet 3,2 procent toe. De winst per aandeel steeg zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis met 11 procent.

Toelichting Ad Scheepbouwer, CEO KPN

“We zijn tevreden met de resultaten van 2008. We hebben onze doelstellingen op alle punten gehaald. Belangrijk voor ons is dat we de dalende trend van EBITDA in Nederland hebben gekeerd. Door de economische neergang en de impact van regelgeving van de Europese Commissie zijn er onzekerheden voor de toekomst. Hoewel KPN tot nu toe geen belangrijke gevolgen heeft ondervonden van de economische situatie, hebben we proactief maatregelen genomen. Ondanks genoemde onzekerheden kunnen we onze doelstellingen voor 2010 bevestigen. In 2009 verwachten we een belangrijke stap te zetten om onze EBITDA-doelstelling 2010 te halen. Deze bevestiging is gebaseerd op onze goede marktpositie in binnen- en buitenland.”
 
 
Consumentenmarkt

Omzet en overige inkomsten van de consumentendivisie kwamen in het vierde kwartaal uit op 1,021 miljard euro, ongeveer gelijk aan het laatste kwartaal van 2007. Drijvende kracht achter de resultaten is groei in breedband, televisie en mobiele diensten. In 2008 kwamen omzet en overige inkomsten uit op 4,03 miljard euro, vergeleken met 4,13 miljard euro in 2007. In het vierde kwartaal steeg de EBITDA met 7,9% tot 163 miljoen euro, ondanks lagere MTA-tarieven en sterke concurrentie op de mobiele markt. Voor het hele jaar 2008 kwam de EBITDA uit op 753 miljoen euro, vergeleken met 707 miljoen euro een jaar eerder. Het verlies van vaste lijnen werd in het vierde kwartaal verder beperkt tot 25 duizend, het laagste niveau in twee jaar en een duidelijk signaal dat het lijnenverlies onder controle is. KPN vereenvoudigde zijn portfolio verder: Primafoons werden omgebouwd tot KPN winkels en het breedbandaanbod werd vereenvoudigd. In een jaar steeg het aantal klanten voor digitale televisie met 56% tot 775 duizend.
 
Zakelijke markt

Na verschillende kwartalen van dalende omzet, stegen omzet en overige inkomsten in de divisie zakelijke markt met 1,3% tot 839 miljoen euro in het vierde kwartaal, vergeleken met 828 miljoen euro een jaar eerder. Het kwartaal werd gekenmerkt door een sterke groei in mobiele datadiensten (ongeveer 40% in aantallen klanten op jaarbasis). Over het hele jaar toonde de totale omzet een daling van 1,2% tot 3,26 miljard euro, vergeleken met 3,29 miljard euro in 2007. EBITDA steeg in het vierde kwartaal met 4,4% tot 189 miljoen euro. Voor het hele jaar 2008 kwam de EBITDA uit op 776 miljoen euro, vergeleken met 751 miljoen euro een jaar eerder. KPN haalt steeds meer omzet uit nieuwe diensten gebaseerd op IP-technologie. Deze compenseren het omzetverlies aan vaste lijnen voor een deel. Opbrengsten bij Enterprise Communication Services daalden vooral door het lagere aantal nieuwe PABX orders (telefooncentrales), maatregelen worden genomen om dit te verbeteren. De opbrengsten uit mobiele diensten verbeterden in het vierde kwartaal, dankzij sterke groei in mobiele data. 
 
Economie

KPN heeft in het vierde kwartaal van 2008 slechts beperkt gevolgen ondervonden op zijn activiteiten van de verslechtering van het economische klimaat. Indicatoren die aangeven of de economie impact heeft, laten geen belangrijke gevolgen zien, maar duiden wel op enige vertraging. Bijvoorbeeld in nieuwe projecten voor zakelijke klanten en in de opbrengsten van roaming in de zakelijke markt.Daarnaast heeft Getronics het werven van nieuwe medewerkers tijdelijk stopgezet en wordt het beschikbare arbeidspotentieel zo efficiënt mogelijk ingezet. KPN heeft proactief maatregelen genomen om kosten te beheersen, waaronder verlaging van de tarieven van freelancers, minder inhuur van externe medewerkers en heronderhandeling van leverancierscontracten. Aan de financieringskant merkt KPN dat de rente is gestegen. De gemiddelde rente op de schuld van KPN bedroeg in het vierde kwartaal 5,4%, vergeleken met 5,2% aan het eind van 2007. De verkoop van vastgoed verliep door de economische situatie langzamer dan aan de start van het jaar werd verwacht. In 2008 is voor 180 miljoen euro aan vastgoed verkocht. De gemiddelde dekkingsgraad van KPN’s pensioenfondsen bedroeg aan het eind van 2008 94%. Onder de huidige regels betekent dit dat KPN in 2009 ongeveer 120 miljoen euro moet bijstorten. 

Vooruitzichten

In 2008 heeft KPN al zijn doelstellingen behaald en de concurrentiepositie is stevig. Mede op basis hiervan bevestigt KPN zijn doelstellingen voor 2010. In 2009 verwacht KPN een belangrijke stap te zetten voor het behalen van de EBITDA-doelstelling van 5,5 miljard euro in 2010. Dit jaar verwacht KPN een vrije kasstroom te behalen van ongeveer 2,4 miljard euro. Hierbij is rekening gehouden met extra betalingen voor pensioenen, vastgoedopbrengsten die in lijn zijn met vorig jaar, mogelijke effecten van nieuwe regulering en met een eenmalig negatief effect in werkkapitaal.
 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.