NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 21 oktober 2008 10:37

Vergoeding Fortis maximaal 8,96 euro per aandeel

Het compensatiefonds voor gedupeerde kleine aandeelhouders van Fortis wordt in ieder geval geen vetpot. De Belgische regering maakte vandaag bekend dat beleggers die voor juli dit jaar maximaal 5.000 aandelen in de portefeuille hadden maximaal kunnen rekenen op 8,9618 euro per aandeel schadevergoeding.

Nationalisatie

Nadat Nederland op vrijdag 4 oktober de Nederlandse onderdelen van Fortis nationaliseerde, moest België actie ondernemen. Het besloot, met de noodlijdende branchegenoot Dexia op de achtergrond, tot een nationalisatie van Fortis. Hierna werd de boedel doorverkocht aan BNP Paribas.

BNP Paribas

Op 12 oktober maakte premier Yves Leterme bekend dat kleine beleggers van Fortis zullen gaan meedelen in de winst die in de toekomst wordt gemaakt op de verkoop van Fortis België aan BNP Paribas. In ruil voor de verkoop kreeg de overheid 11,16 procent van de aandelen in de Franse bank,  waardoor het in de toekomst meeprofiteert van mogelijke koersstijgingen en dividenden.

2014

De winst uit de verkoop zal op 1 juli 2014 worden verdeeld onder aandeelhouders van Fortis die voor 1 juli maximaal 5.000 aandelen bezaten. Tot die tijd krijgen aandeelhouders een coupon waarmee zij kunnen aantonen aandeelhouder te zijn (geweest). De maximale uitkering is vastgesteld aan de hand van een rekensom:

De maximale vergoeding is gelijk aan het verschil tussen 10 euro en de gemiddelde slotkoers van Fortis voor de eerste vijf dagen na de hervatting van de notering van het aandeel. Nu die periode van vijf dagen achter de rug is, blijkt die vergoeding maximum 8,9618 euro waard, zo berekende de zakenkrant de Tijd.

Nederland

In Nederland zijn er verschillende initiatieven om een compensatie af te dwingen. Een groep boze beleggers heeft een advocaat in de arm genomen. De groep eist een vergoeding van 10 euro per aandeel van de voormalige topmannen Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de Nederlandse Staat moet een vergelijkbaar fonds opricht voor Nederlandse aandeelhouders van Fortis.

“Het Ministerie van Financiën zou er voor kunnen kiezen een vergelijkbaar fonds op te zetten waarin de eventuele winsten op de verkregen bedrijfsonderdelen van Fortis in Nederland en ABN Amro terechtkomen met als doel deze te laten toekomen aan de huidige aandeelhouders Fortis.” 

De VEB moedigt een dergelijk fonds aan als eerste stap, hoewel de hieruit voortvloeiende compensatie nog onvoldoende, onzeker en in strijd met de gelijke behandeling van alle aandeelhouders is.

Lees -hier- meer over de problemen rond Fortis.

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2022

EURUSD FlirtGedrag! deel 2

augustus 10, 2022

ARCELOR nadert zijn SMA

augustus 10, 2022

AEX in correctiestand – 09aug22

augustus 10, 2022

AALBERTS op ramkoers – 10aug22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:06

  Afnemende inflatie geeft beurzen vleugels & Disney verrast met cijfers

 • 14:21

  ETF van de week: GlobaL X Lithium & Battery Tech UCITS ETF (LITU)

 • 09:24

  AEX licht verzwakt na activering hoofd- en schouderpatroon

 • 08:17

  Beurs opent licht lager in aanloop naar inflatiecijfer VS

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Erop of eronder voor de S&P 500 index

 • 15:10

  Aandeel Palantir presteert onder verwachtingen maar kan genieten van geopolitieke onzekerheid

 • 08:33

  Aandelen vallen terug – Nvidia drukt sentiment  

 • 17:11

  TA van Edward Loef – Plezier in speculatief aandeel AMC

 • 11:59

  Technische analyse BEL 20 en Accenture

Masterclasses

Columns

Nieuw
11 aug 11:04 Redactie

Vertrouwen beleggers weer in de lift

10 aug 14:45 Jordy Beuving

Cryptobeurs Coinbase: van geld verdienen naar geld verbranden

10 aug 11:48 Redactie

Ahold Delhaize blinkt uit (+8%)