Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AFM legt boete op wegens voorwetenschap

AFM legt boete op wegens voorwetenschap
16 okt 2008 om 12:10

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 18 september 2007 een bestuurlijke boete opgelegd van 21.781 euro aan KopVos & Partners, voor het niet melden van een redelijk vermoeden van gebruik van voorwetenschap door één van haar cliënten in 2006.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Marktmisbruik moet een effecteninstelling onverwijld een melding doen bij de AFM als zij een redelijk vermoeden heeft dat een transactie of een opdracht tot een transactie waarover zij in of vanuit Nederland bemiddelde in strijd was met het verbod om transacties te verrichten met gebruikmaking van voorwetenschap en het verbod van marktmanipulatie.

KopVos

In 2006 heeft KopVos van één van haar cliënten een opdracht tot aankoop van aandelen ontvangen. Op basis van de omvang van het door de cliënt aan KopVos toevertrouwde vermogen stelt de AFM vast dat de betreffende cliënt op dat moment de grootste cliënt was van KopVos.

De AFM heeft geconstateerd dat de cliënt in 2006 op eigen initiatief opdracht gaf tot een substantiële transactie in aandelen van een uitgevende instelling: de voor de cliënt aangekochte aandelen vertegenwoordigden 12,5 procent van de totale omzet in het aandeel van die dag.

De dag na de transactie verscheen vóórbeurs een persbericht over een voorgenomen openbaar bod op de betreffende uitgevende instelling. Kort na de publicatie van dit bericht over het openbaar bod heeft de cliënt – gelet op een schriftelijke verklaring van KopVos – ‘duidelijk verschrikt’ telefonisch contact opgenomen met KopVos. Tijdens dit gesprek zijn zowel de aankoop van de aandelen een dag eerder als het openbaar bod ter sprake gekomen.

Redelijk vermoeden

Op basis van deze feiten en omstandigheden is de AFM van mening dat KopVos een redelijk vermoeden had moeten hebben van handel met gebruik van voorwetenschap. De AFM is van oordeel dat KopVos door deze transactie niet te melden de zogenaamde ‘meldingsplicht’ heeft geschonden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.