Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat houdt aandeelhouder Fortis over?

Wat houdt aandeelhouder Fortis over?
6 okt 2008 om 09:26

De aandeelhouder van Fortis is de laatste weken van de regen in de drup beland. Nadat de koers van het bankaandeel de afgelopen anderhalf jaar daalde van 35 naar 5 euro, werd vorige week bekend dat Fortis niet zonder overheidssteun kan overleven. Dit weekend ontmantelde Fortis zichzelf.

Nationalisatie

Vorige week leek de crisis bij Fortis bezworen. De Benelux-landen namen voor 11,2 miljard euro een belang van 49 procent in de bankverzekeraar. De Nederlandsche Bank verklaarde dat ‘de problemen bij Fortis zijn opgelost’.

Niets bleek vrijdag echter minder waar, toen bleek dat Nederland voor 16,8 miljard euro de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis overnam. ABN AMRO en Fortis worden in Nederland geïntegreerd tot één bank.

Ontmanteling

Na het verlies van de Nederlandse activiteiten werd vervolgens onderhandeld over de rest van Fortis. De uitkomt was een nationalisatie van de Belgische activiteiten, die vervolgens deels zijn doorverkocht aan BNP Paribas.

Aandeelhouder

De gevolgen voor de aandeelhouder van Fortis zijn ronduit negatief. De handel in Fortis is voorlopig stilgelegd, de kernactiviteiten in de Benelux zijn weg en het beursgenoteerde Fortis houdt slechtst aandelen in een holding met rommelkredieten, een aantal verzekeringsactiviteiten en een hoop cash.

Details

Fortis Groep bestaat na deze transacties uit een 100% deelneming in Fortis Insurance International en verzekeringsactiviteiten 100% eigendom in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk,en Hongkong, alsmede joint ventures in Luxemburg, Portugal,  China, Maleisië en Thailand.

De participatie van 66% in de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille is ondergebracht zoals hierboven aangegeven, en contanten van de verkoop van de Benelux-activiteiten.

Beurs

Voor Fortis heeft het, aangezien het een lege huls is geworden, weinig zin om beursgenoteerd te blijven. Het is dan ook de verwachting dat de rest van het bedrijf in stukken zal worden verkocht.

Volgens analisten heeft het aandeel Fortis op dit moment een intrinsieke waarde van 3,5 tot 4 euro. Fortis sloot vrijdag op 5,42 euro.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.