Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lehman, Merrill, AIG, Barclays, Bank of America, ECB, FED, olie, Aegon en Fortis

Lehman, Merrill, AIG, Barclays, Bank of America, ECB, FED, olie, Aegon en Fortis
16 sep 2008 om 10:44

De afgelopen twee dagen stond de financiële wereld op zijn kop. Het omvallen van Lehman Brothers leidde tot een reeks aan gebeurtenissen bij Merrill Lynch, verzekeraar AIG, Barclays, Bank of America, de centrale banken, Nederlandse banken en de olieprijs.

Lehman Brothers

Lehman Brothers slaagt er niet in om een overnamekandidaat te vinden, de bank heeft al weken problemen met zijn kapitaalsbalans, en moet een nieuwe investeerder vinden om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Na een Koreaans staatsfonds, haken Barclays en Bank of America of omdat de Amerikaanse overheid niet garant wil staan voor Lehman.

Lehman Brothers vroeg hierop een faillissement aan. Op de broker- en dealer-activiteiten na, die actief blijven totdat de zakenbank ze weet te verkopen, houdt Lehman op te bestaan. Barclays, dat eerder afhaakte voor geheel Lehman, is nu in overleg met de branchegenoot voor de overname van enkele onderdelen.

Merrill Lynch

Merrill Lynch werd door velen gezien als de volgende zakenbank die in grote moeilijkheden zou komen. Merrill zocht echter dekking onder de vleugels van Bank of America, dat eerder van Lehman Brothers afzag. Merrill Lynch werd overgenomen voor een bedrag van 50 miljard dollar. Met een bod van 29 dollar per aandeel betaalde Bank of America ruim 12 dollar meer dan de slotkoers van vrijdag.

AIG

AIG, ’s werelds grootste verzekeraar, deed maandag een beroep gedaan op de Amerikaanse Centrale Bank. AIG wil 40 miljard dollar lenen om liquiditeitsproblemen op te lossen. De FED kon met de korte-termijn financiering echter niet voorkomen dat de kredietrating van AIG naar beneden werd bijgesteld.

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat de staat New York AIG toestemming heeft gegeven om 20 miljard dollar te lenen van enkele dochterondernemingen. AIG verloor maandag reeds 60 procent van zijn waarde op Wall Street.

70 miljard dollar

Tien van de grootste banken van de wereld hebben zondag besloten om een noodfonds op te zetten. De banken reserveren gezamenlijk 70 miljard dollar, waar ieder op een gewenst moment maximaal een derde van mag opnemen om gaten te dichten.

Centrale banken

Hoe reageerden de centrale banken in Europa, Engeland, Japan en Amerika op de crisis. De FED komt om 20.15 uur vandaag met een reactie, beleggers hopen op een renteverlaging. Volgens veel analisten zal de verlaging 0,50 procent beslaan. Deze zal echter waarschijnlijk pas vrijdag worden aangekondigd, afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurs.

De Europese Centrale Bank en de Bank of England pompten maandag 30 respectievelijk 6,3 miljard euro in de geldmarkten. De beurs van Tokio was maandag wegens een nationale feestdag gesloten, dinsdag zette de Japanse Centrale Bank omgerekend 16,7 miljard euro uit.

Aegon en Fortis

Nederlandse banken hadden natuurlijk ook last van het faillissement van Lehman Brothers. De beurswaarde van Nederlandse financials slonk gisteren 5 tot 8 procent. De directe blootstelling aan het faillissement is voor Aegon 265 miljoen euro, voor Fortis bedraagt dit 137 miljoen euro.

Olie

In de schaduw van ‘de Lehmanbom’ is de olieprijs inmiddels terug onder de 100 dollar. Waar in juni een vat ruwe olie nog voor 145 dollar werd verhandeld, gaat het zwarte goud nu voor 91 dollar per vat van de hand. De crisis op de Amerikaanse geldmarkten en de opluchting over orkaan Ike, die minder schade heeft veroorzaakt dan vooraf werd verwacht, liggen ten grondslag aan de forse daling.

www.beleggen.blog.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.