Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zwarte zondag in Amerika

Zwarte zondag in Amerika
15 sep 2008 om 08:13

Lehman Brothers is failliet. De Amerikaanse zakenbank diende een zogenoemde Chapter 11 faillissementsbeschermingsaanvraag in. Lehman zag dit weekend enkele potentiële investeerders afhaken, nadat bleek dat de Amerikaanse overheid niet garant wilde staan. Branchegenoot Merrill Lynch, door velen gezien als volgend slachtoffer van de kredietcrisis, wordt overgenomen door Bank of America.

Failliet

Lehman Brothers gaat een faillissement aanvragen. De vierde zakenbank van Amerika zag dit weekend Barclays en Bank of America afhaken voor een mogelijke overname, toen bleek dat de Amerikaanse overheid niet garant wilde staan voor Lehman. Met het faillissement schudt de financiële markt op zijn grondvesten.

Deel

Lehman meldde dat de broker- en dealer-activiteiten niet onder de faillissementsaanvraag vallen. Deze activiteiten blijven actief, totdat de zakenbank ze weet te verkopen. “Voor de handelsdivisie bestaat veel belangstelling”, aldus Lehman Brothers.

Merrill Lynch

Branchegenoot Merrill Lynch, door velen gezien als het volgende slachtoffer van de kredietcrisis, zoekt dekking onder de vleugels van Bank of America. De zakenbank werd vanochtend overgenomen voor een bedrag van 50 miljard dollar. Met een bod van 29 dollar per aandeel betaalt Bank of America ruim 12 dollar meer dan de slotkoers van vrijdag.

AIG

AIG, ’s werelds grootste verzekeraar, heeft een beroep gedaan op de Amerikaanse Centrale Bank. AIG wil 40 miljard dollar lenen om liquiditeitsproblemen op te lossen. De FED voorkomt met de korte-termijn financiering dat de kredietrating van AIG naar beneden wordt bijgesteld.

70 miljard dollar

Tien van de grootste banken van de wereld hebben zondag besloten om een noodfonds op te zetten. De banken reserveren gezamenlijk 70 miljard dollar, waar ieder op een gewenst moment maximaal een derde van mag opnemen om gaten te dichten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.