Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis gewipt uit Europese index

Fortis gewipt uit Europese index
3 sep 2008 om 10:08

Fortis wordt per 22 september verwijderd uit de DJ Stoxx50, de graadmeter van de vijftig grootste Europese aandelenfondsen. Reden hiervoor is volgens beheerder Stoxx de grote koersval van de bankverzekeraar. Fortis verloor in anderhalf jaar 70 procent van zijn beurswaarde, tot 22 miljard euro.

Stoxx ziet verder de overname van ABN AMRO, waar Fortis de hoofdprijs voor betaalde, en de gevolgen van de kredietcrisis als reden om Fortis uit de eredivisie van de aandelenfondsen te halen. Fortis staat nog wel in de top 50 van de eurozone.

Koers

Dankzij de beslissing van Stoxx komt de koers van Fortis mogelijk onder druk te staan. Er bestaan indexfondsen die zich specifiek richten op de DJ Stoxx50. Geschat wordt dat er fondsen met een gezamenlijke waarde van circa 13 miljard euro bestaan die Fortis nu uit hun portefeuille zullen verwijderen.

DJ Euro Stoxx50

Fortis noteert zogezegd nog wel in de top 50 van de eurozone, dit omdat Britse bedrijven als Shell hierin niet genoteerd staan. De DJ Euro Stoxx50 is een beduidend grotere index, met naar schatting 60 miljard euro aan gekoppelde indexfondsen.

Namens Nederland zijn ING, Unilever, Fortis, Aegon en Philips vertegenwoordigd in de index. Het grootste bedrijf in de index is het Franse Total.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.