Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis versnelt uitvoering solvabiliteitsplan

Fortis versnelt uitvoering solvabiliteitsplan
26 jun 2008 om 08:08

Fortis is van plan om nieuwe aandelen uit te geven en geen interim-dividend uit te keren. Een dividenduitkering over 2008 zal naar verwachting in aandelen plaatsvinden. Dit alles moet de solvabiliteit van de bank vergroten.

Toelichting

Jean-Paul Votron, CEO van Fortis: “Op dit moment is onze solvabiliteit sterk, maar met deze maatregelen zijn wij ook voorbereid op de weg die voor ons ligt. Volgens ons is dit in het huidige klimaat de meest verstandige benadering. De overname van de activiteiten van ABN AMRO versterkt op de lange termijn het groeipotentieel en de stabiliteit van het winstprofiel van Fortis.”

“Zowel Fortis als ABN AMRO geven blijk van een veerkrachtige commerciële ontwikkeling. Zoals eerder opgemerkt, zijn wij van mening dat 2008 een moeilijk jaar wordt voor onze sector en wij voorzien op de korte termijn geen verbetering van het economische klimaat. Met de vandaag aangekondigde maatregelen kan Fortis door de huidige uitdagende marktomstandigheden navigeren en zich volledig op de toekomst richten.”

Emissie

Fortis zal voor circa 1,5 miljard euro aan aandelen uitgeven. De nieuwe aandelen zullen worden geplaatst bij institutionele beleggers. De prijs voor deze aandelen wordt nog bekend gemaakt.

Solvabiliteit

Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg de core Tier 1-ratio 8,5 procent (op basis van Basel I), ruim boven het streefcijfer van 6 procent. Zoals eerder door de bank aangegeven, neemt dit overschot in 2008 en 2009 geleidelijk af, naarmate de overgenomen activiteiten van ABN AMRO naar Fortis overgaan en worden geconsolideerd.

Naar verwachting blijft na de overname de Tier 1-ratio boven de 6 procent en zal deze zich na 2010 herstellen. De meest integratiekosten zijn dan genomen en de synergievoordelen ter waarde van 1,3 miljard euro moeten dan zichtbaar worden.

Operationele ontwikkeling tweede kwartaal 2008

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden blijft de onderliggende commerciële ontwikkeling van de bank- en verzekeringsactiviteiten veerkrachtig en zal naar verwachting onveranderd blijven of licht stijgen ten opzichte van het vorige kwartaal. De lagere meerwaarden zullen naar verwachting worden gecompenseerd door lagere bijzondere waardeverminderingen op de structured credit portefeuille.

In het eerste kwartaal werd geprofiteerd van een omvangrijke herwaarderingswinst op de afdekking van de kredietportefeuille die niet terugkomt in het tweede kwartaal. Het effect van de aandelenmarkten op de solvabiliteit wordt geschat op 400 miljoen euro. Er worden mitigerende maatregelen genomen om de gevoeligheid voor een verandering in de aandelenmarkten te verminderen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.