Industrie boekt hogere omzet en productie

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 06 juni 2008

De Nederlandse industrie behaalde in april 14 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2007. Tevens steeg de productie van industrie in dezelfde maand licht.

Beduidend hogere omzet industrie

De industrie behaalde in april 14 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2007. Dat blijkt vandaag uit een melding van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

 

In maart van dit jaar was de omzet 3 procent hoger op jaarbasis. Opmerkelijk is dat de omzet in april werd gerealiseerd met twee werkdagen meer dan een jaar eerder, terwijl maart in 2008 juist twee werkdagen minder telde dan in 2007. Het positieve effect van het andere werkdag- en feestdagpatroon op de omzetgroei bedroeg in april ongeveer 5 procent. 

 

Hoge afzetprijzen

Daarnaast is de omzettoename in april voor ruim de helft toe te schrijven aan de hoge afzetprijzen. Vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedingsmiddelenindustrie hadden te maken met duurdere grondstoffen, die in de prijs van de eindproducten werden doorberekend.

 

De voedingsmiddelenindustrie realiseerde met 20 procent de grootste omzettoename. De aardolie- en chemische industrie en de metaalindustrie boekten in april 14 procent meer omzet dan een jaar eerder. De omzet van de textielindustrie was vrijwel gelijk aan die van april 2007, nadat deze branche vijf maanden op rij omzetverlies had geleden.

 

De omzetgroei van de industrie was op de binnenlandse en de buitenlandse markt bleven vrijwel gelijk.

 

Omzet industrie

 Omzet industrie

 

Industrie produceert licht meer 
Ook de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 0,4 procent groter dan in april 2007. In maart was de productie nog 0,4 procent kleiner dan een jaar eerder. 

 

De metaalindustrie, de aardolie-, chemische en rubberindustrie, en de hout- en bouwmaterialenindustrie produceerden meer dan een jaar eerder. Daarentegen leverden de textielindustrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie minder productie dan in april 2007.

 

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode maart-april 2008 ruim 1 procent kleiner dan in de periode januari-februari.

 

Productie industrie

Productie industrie

 

Bron: koersalarm.nl

Geef een reactie