Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSM neemt Amerikaanse PTG over

DSM neemt Amerikaanse PTG over
28 apr 2008 om 08:23

DSM maakt vandaag bekend dat overeenstemming is bereikt over de acquisitie van The Polymer Technology Group, Inc. (PTG), gevestigd in Berkeley (Californië, Verenigde Staten). Door de acquisitie van de particuliere onderneming PTG verkrijgt DSM een leidende positie op het gebied van biomedische polymeren, een van de belangrijke groeigebieden van DSM voor de toekomst.

 

Goedkeuring
 
De acquisitie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthoudende instanties en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 zijn beslag krijgen. De acquisitieprijs, waarover de beide partijen hebben afgesproken geen mededelingen te zullen doen, bestaat uit een betaling bij de daadwerkelijke overname en een earn-out. De earn-out is van toepassing indien bepaalde doelstellingen voor omzet- en winstgroei worden gerealiseerd. De transactieprijs (inclusief de earn-out) zal circa 10 keer de EBITDA bedragen. 

 

Omzet PTG
 
PTG verwacht in 2008 een netto-omzet van circa USD 40 miljoen en een bovengemiddelde winstmarge te behalen. De onderneming verwacht in de komende 3-5 jaar een omzetgroei van ruim 20% op basis van de huidige activiteiten en de pijplijn met nieuwe producten.

 
De acquisitie is voor DSM een belangrijke stap op weg naar realisatie van zijn ambities voor Biomedical Materials, een van de Emerging Business Areas die in DSM's Vision 2010-strategie zijn gedefinieerd. Het feit dat DSM actief is in zowel Materials Sciences als Life Sciences verschaft de onderneming een unieke uitgangspositie. Door zijn expertises in beide marktsegmenten te combineren is DSM in staat nieuwe, innovatieve producten te ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke behoeften, in dit geval in de gezondheidszorg.

 

Vooruitzichten
 
DSM ziet veelbelovende mogelijkheden in de kruisbestuiving tussen Life Sciences en Materials Sciences. De onderneming is reeds een gevestigde naam in de gezondheidsindustrie met een brede portfolio van producten en diensten en wil in 2012 € 100 miljoen omzet realiseren in de markt voor biomedische materialen. PTG zal daar aanzienlijk aan bijdragen.

 

Toelichtingen
 
Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting: "In onze strategie Vision 2010 – Building on Strengths hebben we de vele kansen aangegeven die volgens ons voortkomen uit de kruisbestuiving van onze expertises in Life Sciences en Materials Sciences. De biomedische markt is bij uitstek een gebied waar de voordelen van deze gecombineerde expertises tot uiting komen. De acquisitie van PTG is een belangrijke stap in de uitvoering van deze strategie."

 
Steve Hartig, President DSM Biomedical, voegde daaraan toe: "Door de acquisitie van PTG verkrijgt DSM Biomedical een leidende positie in de snelgroeiende markt voor biomedische materialen. Op basis van onze gezamenlijke technologie in combinatie met onze vergrote geografische basis en klantenbestand zullen wij een unieke portfolio van producten voor de medische hulpmiddelenindustrie kunnen ontwikkelen."

 

PTG
 
PTG werd in 1989 opgericht en is marktleider op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe specialty-chemicaliën en op polymeren gebaseerde oplossingen voor kritische, materiaalintensieve toepassingen op medisch gebied. Enkele voorbeelden van de vele toepassingen van deze materialen zijn pacemakers en elektroden voor zenuwstimulatie, contactlenzen, orthopedische implantaten, katheters en implanteerbare sensoren.

 

PTG's producten worden op grote schaal gebruikt door producenten van medische hulpmiddelen die voor kortere of langere tijd in het lichaam worden ingebracht. Voor verscheidene daarvan is goedkeuring verkregen van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit, de Food and Drug Administration.

 

PTG's pijplijn met nieuwe producten is gebaseerd op een sterk platform van eigen technologieën waardoor de toekomstige groei van de activiteiten is veiliggesteld en sterke mogelijkheden ontstaan voor synergie met de activiteiten van DSM in deze groeiende markt. De onderneming heeft ongeveer 100 mensen in dienst.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.