Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse economie groeide meer in Q4

Nederlandse economie groeide meer in Q4
27 mrt 2008 om 10:13

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2007 met 4,5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Deze tweede raming van de economische groei is 0,1 procentpunt hoger dan de eerste raming van 14 februari. De economische groei voor heel 2007 is niet aangepast en blijft 3,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Licht opwaartse bijstelling

De investeringen komen iets hoger uit dan bij de eerste raming, terwijl de overheidsconsumptie naar beneden is bijgesteld. Per saldo resulteert een opwaartse bijstelling van de economische groei met 0,1 procentpunt. De productie in de delfstoffenwinning en in de handel- en transportsector was iets hoger, terwijl de landbouw en de financiële en zakelijke dienstverlening iets lager uitkwamen. 

Kwartaal-op-kwartaalgroei 1,2 procent

De economie groeide in het vierde kwartaal met 1,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is gelijk aan de eerste raming. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de afgelopen acht jaar alleen overtroffen in het derde kwartaal van 2007. Toen was deze met 1,8 procent nog fors hoger. 

Sterke groei uitvoer en consumptie

Ook in het vierde kwartaal groeide de uitvoer van goederen en diensten sterk met 6,8 procent. De uitvoer van Nederlands product groeide met 4,6 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan in het eerste halfjaar van 2007. De groei van de wederuitvoer was met 8,8 procent opnieuw hoger dan die van de export van Nederlands product.

De invoer groeide in het vierde kwartaal met 4,1 procent. De invoergroei werd gedrukt doordat er minder diensten werden ingevoerd en door de beperkte groei van de investeringen. De investeringen groeiden in het vierde kwartaal met 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De consumptie van huishoudens is in het vierde kwartaal met 3,3 procent gegroeid. Dat kwam
vooral door het hogere aardgasverbruik. In vergelijking met het extreem zachte najaar van 2006 werd er aanzienlijk meer gestookt. Ook gaven huishoudens meer geld uit aan duurzame goederen – zoals meubels en auto's – en aan voedings- en genotmiddelen.

Aardgaswinning impuls voor economische groei

De delfstoffenwinning leverde in het vierde kwartaal van 2007 een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zowel in het binnenland als in het buitenland werd veel meer aardgas afgezet. Ook de bouwproductie groeide met 4,6 procent sterk. De bouw profiteerde van flink hogere investeringen in bedrijfsgebouwen. Binnen de commerciële dienstverlening deed vooral de uitzendbranche het goed met een groei van rond de 10 procent. De groei van de industriële productie was met 1 procent relatief bescheiden.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.