Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING en Aegon sleuren AEX mee in val

ING en Aegon sleuren AEX mee in val
6 mrt 2008 om 17:00

Op het Damrak heerst een negatief sentiment. Enerzijds zijn het ING en Aegon die met forse verliezen de AEX geen dienst bewijzen, anderzijds staan de koersen onder druk door de toenemende zorgen omtrent de hypotheekcrisis in Amerika.

De zwakke opening van Wall Street helpt Europese beurzen niet. Beleggers maken zich aan de overkant van de oceaan opnieuw zorgen over de  hypotheekcrisis, nu de hypotheekbank Thornburg niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Het aandeel Thornburg kelderde sinds woensdag al circa 65 procent.

Het rentebesluit van de ECB, die vanmiddag in vergadering bijeen kwam, is de beurzen ook niet tot steun: zoals verwacht blijft de rente in de Eurozone staan op 4 procent. Inflatievrees ligt ten grondslag aan dit besluit. De AEX eindigt een rode dag op 437,83 punten, een verlies van 1,48 procent. De Midkap levert 0,86 procent in.

In het nieuws

Ahold kwam voorbeurs met sterke resultaten over 2007, voor 2008 verwacht Ahold een verbetering van de marges. Tevens gaat het supermarktconcern, voor het eerst sinds jaren, weer dividend uitkeren. Akzo Nobel presenteerde cijfers die in lijn lagen met de trading update van eind januari. Ook kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 3 miljard euro.

Naast de AEX fondsen, kwamen een hele rits lokale fondsen met jaarcijfers. Simac, een Nederlands technologiebedrijf, heeft naast de winst ook de omzet flink zien groeien in het afgelopen jaar. Smit International zag de winst flink groeien. Alle onderdelen van het bedrijf presteerden goed en de bestuursvoorzitter ziet 2008 dan ook positief tegemoet. Econosto boekte 33 procent meer omzet.

Galapagos kondigde vandaag aan dat het een Level 1 American Depositary Receipt (ADR) notering in de Verenigde Staten heeft verkregen. De notering aan de Alternative Investment Market (AIM) van de London Stock Exchange zal worden opgeheven. Het maritieme servicenetwerk van Imtech is uitgebreid met nieuwe vestigingen in Zuid-Afrika, Noorwegen en Panama. DSM investeert in innovatieve behandeling tegen infectieziekten en zodoende in de Nederlandse onderneming IQ Therapeutics.

 

In Italie heeft oud-premier Berlusconi een rare sprong gemaakt. Was hij eerst tegen de overname van de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia, nu steunt hij dan toch de overname door Air France-KLM. Berlusconi maakt een goede kans om na de verkiezingen van april opnieuw premier te worden. Philips schreef ter waarde van 3,1 miljard dollar obligatieleningen uit.

 

VastNed maakte vandaag bekend dat het een bieding heeft ontvangen. Het bod, dat in de ogen van het vastgoedfonds 'niet voldoende perspectief biedt', is op de gehele onderneming gedaan. Er zijn tevens biedingen binnengekomen voor onderdelen van de vastgoedportefeuille. Shell meldde dat het geschikt heeft met een deel van de Amerikaanse beleggers die het olieconcern aangeklaagd hebben in de reservekwestie.

Stijgers en dalers

Aegon (-5,10%) en ING (-4,31%) trekken de AEX naar beneden. Ook TomTom (-4,53%) doet een duit in het zakje. Ahold (+3,28%) en Akzo Nobel (+8,21%), die beiden profiteren van sterke jaarcijfers, leggen te weinig gewicht in de schaal om de AEX in het gareel te houden. Het aan de lokale markt genoteerde hedge fonds Carlyle Capital Corporation kelderde 56 procent, na berichten dat het niet aan een betalingsverplichting kan voldoen.

Europa en Amerika

In de rest van Europa zien we hetzelfde beeld als in Amsterdam: De CAC40 verliest 1,55 procent, de DAX moet 1,43 procent inleveren.

Op Wall Street is de Dow Jones de dag zwak begonnen. De index verloor in de eerste anderhalf uur handel 0,82 procent op 12.153,96 punten. Tech-beurs Nasdaq (-0,26%) en de breed samengestelde S&P 500 (-0,91%) zitten in hetzelfde schuitje.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.