Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitsland week 2

Duitsland week 2
14 jan 2008 om 09:28

TUI op reis

Het reisconcern TUI deed het afgelopen week goed op de beurs. Het aandeel steeg met 2,1 procent nadat het bedrijf bekend maakte een radicale reorganisatie te willen doorvoeren. De bestuursvoorzitter Michael Frenzel wil de dochteronderneming Hapag-Lloyd als zelfstandig aandeel opheffen. Hapag-Lloyd is met zijn 142 containerschepen een van de vijf grootste aanbieders van dit type transport. Naast containervervoer biedt de onderneming uit Hamburg tevens luxe cruises aan in landen waar Duits de voertaal is. Frenzel zou de Holding in Hannover met 300 werknemers in de huidige vorm willen opheffen en hun taken met die van Hapag-Lloyd in Hamburg willen combineren.

 

Door de geplande ingrepen zou de huidige wettelijke zelfstandigheid van de scheepvaartmaatschappij tot een einde komen. Frenzel wil hiermee aantonen dat Hapag-Lloyd niet voor overname vrij is, maar vast onderdeel van TUI blijft. Verder wil hij het TUI hoofdkantoor in Hannover nog dit jaar compleet naar Hamburg overplaatsen naar de huidige Hapag-Lloyd vestiging. Het TUI bestuur heeft aangekondigd in 2008 de samensmelting van Hapag-Lloyd en TUI te willen voltooien. Besluiten hierover worden pas op 23 januari definitief genomen.

 

2008 wordt zwaar jaar voor Duitse bierbrouwers

Het sinds begin van dit jaar in alle Duitse kroegen en cafés geldende rookverbod heeft de bieromzet in Duitsland in een houdgreep. In de delen van Duitsland die al eerder gehoor gaven aan het verbod zijn omzetdalingen van 40 procent vastgesteld. Afgelopen jaar was ook al geen jubbeljaar. Er werd door een koude zomer en het niet ingetreden wondereffect van het WK voetbal minder omzet gedraaid dan verwacht.

 

Logo Bitburger bier brouwerBrouwerij Bitburger moest vorig jaar een afzetdaling van 4,5 procent verwerken, terwijl Warsteiner dankzij een stijgende omzet in het buitenland de omzetdaling tot 2 procent wist te beperken. Door de Herforder Brauerei over te nemen beschermde Warsteiner zichzelf tegen een grotere afzetdaling.

 

Keuze voor Blu-ray Disc kan Singulus redden

Filmstudio Warner Bros. heeft bekend gemaakt in toekomst alleen nog films op Blu-ray Disc uit te brengen en het formaat HD DVD te laten vallen. Het Duitse Singulus, fabrikant van apparatuur om cd’s en dvd’s te produceren, zal hoogstwaarschijnlijk van deze beslissing profiteren en de TEC-Dax (Duitse technologiebeurs) uit haar dal slepen. Opmerkelijk, want de aandelenkoers van Singulus verkeert als bijna zes jaar in een neerwaartse spiraal.

 

Doordat Warner Bros. voor Blu-ray heeft gekozen en filmproducenten als Sony, Disney en 20th Century Fox ook achter deze keuze staan, rekenen analisten op een grotere vraag naar Dual Layer machines om de Blu-ray Discs te produceren. Dit moet een hogere afzet voor Singulus tot gevolg hebben, menen de analisten. Toch is men positief terughoudend. De Blu-ray Disc zal enige tijd nodig hebben om zich op de markt te vestigen, maar de snelheid van technische ontwikkelingen houdt daar geen rekening mee.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.