Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorraden Unilever beginnen te slinken

Voorraden Unilever beginnen te slinken
29 okt 2007 om 17:10

"De stakingen bij de zes Nederlandse Unileverfabrieken beginnen deuken te slaan in de voorraden van een aantal producten, aldus bestuurders van FNV Bondgenoten''. De Hema-worst die in Oss wordt gemaakt, is al moeilijk verkrijgbaar. Aanleiding van de stakingen is dat Unilever enkele weken geleden bekend maakte drie fabrieken in Nederland te willen sluiten, omdat deze niet rendabel genoeg zouden zijn. Gisteren maakte de FNV bekend dat nu ook het werk in de fabriek in Oss definitief is stilgelegd, de productie lag al stil bij de vestingingen Delft, Loosdrecht, Vlaardingen en Rotterdam.

De voorraden

Schoonmaakproduct Cif zou in een aantal Europese landen bijna uitverkocht zijn. Ook de pindakaas (uit Delft) en de soep (uit Loosdrecht) raken langzaam op. Inmiddels wordt er tweeënhalve week actie gevoerd bij Unilever. Volgens FNV-bestuurder Lucas Vermaat, lid van het landelijk actiecomité, slagen de stakers erin met kleine, gerichte acties de productie zodanig te verstoren dat die op een laag pitje staat, dan wel is gestopt.


Woordvoerder Unilever

Woordvoerder Minke Bijl van Unilever geeft toe dat in verschillende landen een aantal producten langzaam begint op te raken. "Wij bekijken de situatie van dag tot dag." Zij wil geen namen van producten noemen: "Dat doen wij nooit. Bovendien willen wij, als het nodig is, eerst onze klanten (de winkels, red.) benaderen."

Voorraadposities

Unilever verklaarde eerder deze week dat het niet bevreesd is voor lege schappen in de winkels, maar dat 'de voorraadpositie van A-merken varieert'. Supermarktwatchers zien hierin een indicatie dat het voor sommige producten lastig wordt de bevoorrading op peil te houden. Een en ander wordt versterkt door het zuinige voorraadbeleid dat zowel fabrikant als supermarkt tegenwoordig hanteert: er wordt besteld wat nodig is en er wordt pas geproduceerd als er is besteld.

Hema-worst

Bij de Unilever-vestiging in Loosdrecht bevestigen actievoerders dat hun product niet op voorraad wordt gehouden. Voor Unox in Oss geldt dat de voor Hema geproduceerde rookworst (tien miljoen stuks per jaar) 'vers' is en binnen vier dagen moet worden geconsumeerd. Hier kunnen dus geen voorraden worden aangelegd. Een actievoerder in Oss ergert zich aan de aandacht voor het winterproduct: "Het gaat niet om worsten, maar het gaat om de toekomst van duizenden mensen!"

Lees -hier- de voorgeschiedenis van de stakingen bij Unilever.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.