Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarschuwing beursgang Wavin

Waarschuwing beursgang Wavin
10 okt 2006 om 11:49

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) waarschuwt over de financiële positie van Wavin. Wavin wil op 12 oktober naar de beurs. De buizenfabrikant uit Zwolle kent een grote schuldenlast die lijdt tot een ‘uiterst fragiele financiële situatie’, aldus de VEB in een persbericht. ‘Zelfs bij een geslaagde beursgang bedragen de schulden nog steeds circa drie maal het eigen vermogen. Dat duidt op een zeer zware schuldenlast.’


De VEB stelt dat de beursintroductie met name bedoeld is om de zittende aandeelhouders de kans te bieden om hun winst te incasseren. Op zich hoeft tegen dit ‘cashen’ geen bezwaar te bestaan, maar als de partijen die in september 2005 een investering van euro 80 mln doen, deze in iets meer dan een jaar zien vertienvoudigen, kan men zich afvragen wat het potentieel is voor de belegger die nu instapt, aldus de VEB in een verklaring. In september 2005 vond een financiele herstructurering plaats. De schuldenpositie van Wavin werd destijds sterk verhoogd. Private equity partijen en management werden voor euro 80 mln eigenaar van Wavin. De schuldpositie werd verhoogd om de oude aandeelhouders uit te kopen. Eind 2005 lagen de rentedragende schulden euro 522 mln hoger dan een jaar eerder. De herstructurering heeft de balans en resultatenrekening danig onder druk gezet, aldus de VEB. Voor de beursgang bedraagt de schuldenlast euro 907 mln. Dit is 16 keer zoveel als het eigen vermogen van euro 57 mln.


Na de emissie zal de solvabiliteit van Wavin uitkomen op 14,8%. Dit is een van de laagste solvabiliteitpercentages van Euronext Amsterdam. Voor een industrieel concern is een solvabiliteit van 25-30% redelijk te noemen en 30-40% is veilig. Wavin wil 14 mln nieuwe aandelen uitgeven en is van plan om max. 34,9 mln bestaande aandelen te herplaatsen op de beurs. De prijs per aandeel zal binnen een range van euro 11,00 en euro 13,50 vallen. Komende donderdagochtend zal de definitieve prijs per aandeel bekend worden gemaakt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.