Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EDF

EDF
31 okt 2005 om 11:19

Het Franse staatselektriciteitsbedrijf EDF (Electricité de France) gaat op 21 november naar de beurs. De introductiekoers ligt tussen de euro 29,50 en euro 34,10. De beursgang wordt waarschijnlijk de grootste Europese beursintroductie in bijna 10 jaar. De Franse staat behoudt in elk geval 85% van de aandelen. EDF wil met de verkoop van ruim 206 miljoen nieuwe aandelen minstens euro 6 mrd en maximaal euro 7 mrd binnenhalen. Minister van economische zaken en financiën Thiery Breton heeft laten weten dat de Franse staat geen aanspraak zal maken op dat bedrag en dat het concern de opbrengst geheel kan gebruiken voor het versterken van de eigen positie. Voorwaarde hieraan is dat EDF met een ambitieus investeringsplan komt. EDF-bestuursvoorzitter Pierre Gadonneix belooft tussen 2006 en 2011 minstens euro 40 mrd te investeren, waarvan de helft in Frankrijk. Verder mag EDF de elektriciteitstarieven de komende vijf jaar niet structureel verhogen, maar alleen aanpassen aan het inflatiepercentage.


De privatisering en de beursgang van EDF liggen nogal gevoelig bij de Fransen. De privatisering van EDF is een van de belangrijkste redenen geweest voor oproepingen tot landelijke stakingsacties in de afgelopen drie jaar. Vakbonden denken dat de verzelfstandiging leidt tot een verschraling van de publieke dienstverlening en een grootschalig verlies van werkgelegenheid.


Beleggers hebben vier weken de tijd om in te schrijven op de aandelen. Particuliere beleggers krijgen een korting van euro 1 op de introductieprijs, op voorwaarde dat ze de EDF-aandelen minstens anderhalf jaar in portefeuille houden. 35% van de nieuwe aandelen is bestemd voor particuliere beleggers en 15% procent is gereserveerd voor de 162.000 werknemers van EDF. De overige stukken zijn voor institutionele beleggers. De aandelenemissie wordt begeleid door de zakenbanken Crédit Agricole, Morgan Stanley, BNP Paribas en ABN AMRO Rothschild.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.