Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hagemeyer

Hagemeyer
28 jan 2004 om 17:34

De emissie van nieuwe aandelen door handelsconcern Hagemeyer is goed verlopen. Beleggers hebben ingeschreven op 90,7 procent van de 460 miljoen euro aan uit te geven aandelen ingeschreven.

Dat heeft Hagemeyer woensdag voorbeurs bekendgemaakt. De resterende aandelen plaatst Hagemeyer bij grote partijen, zoals institutionele beleggers.

Bij de 7 voor 2 emissie van ruim 383 miljoen gewone aandelen, tegen een uitgiftekoers van € 1,20, werd ingeschreven op ongeveer 347,5 miljoen gewone aandelen, via de uitoefening van inschrijfrechten, ofwel claims.

Halverwege de ochtend meldde Hagemeyer dat de banken voor de overgebleven 35,6 miljoen aandelen een stukprijs betaalde van € 1,64. Voor niet uitgeoefende inschrijvingsrechtenwordt € 1,54 uitgekeerd. Dat is omdat de totale opbrengst van de naplaatsing na aftrek van kosten groter is dan de uitgifteprijs. De toewijzing van de aandelen in verband met de uitoefening van de claims zal naar verwachting vandaag plaatsvinden.

Met de claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders het eerste recht tot koop hadden, komt Hagemeyer definitief in rustiger vaarwater. De handelaar in elektronische, industriële, veiligheids- en onderhoudsproducten raakte vorig jaar in ernstige financiële problemen.
De verkopen in vooral Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten liepen terug en de invoering van een nieuw softwaresysteem in Groot-Brittannië leverde hoofdzakelijk tegenvallers op.
Behalve op nieuwe aandelen kunnen beleggers vanaf woensdag ook inschrijven op een converteerbare obligatielening, die 150 miljoen euro moet opbrengen. De kapitaalinjectie van in totaal van 610 miljoen euro komt de banken goed uit, omdat zij daarmee hun risico in Hagemeyer verkleinen. De onderneming heeft bij de banken 1,3 miljard euro aan schuld uitstaan.
Beleggers zien met de uitgifte van 383 miljoen nieuwe stukken hun belang voor een deel verwateren. In de toekomst zullen ze eventueel winstdividend met meer aandeelhouders moeten delen. Begin deze maand stemde een meerderheid van de aandeelhouders met de nodige tegenzin in met de emissie.

Hagemeyer maakte woensdag eveneens bekend dat het Amerikaanse Gateway Data Sciences zijn schadeclaim tegen het Naardense handelshuis heeft verhoogd van 6 miljoen naar 35,9 miljoen euro. Het gaat in feite om een tegenclaim, als reactie op een schadevergoeding (6 miljoen euro) die Hagemeyer Foods zes jaar geleden van Gateway Data Sciences eiste. Hagemeyer Foods beschuldigde de Amerikanen van fraude en wanprestaties.
Hagemeyer maakt zich niet druk om de verhoogde claim. De tegenvordering is ongegrond en wij hebben goede argumenten om deze te weerleggen, aldus het persbericht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.