Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Google

Google
24 okt 2003 om 16:16

Internetzoekmachine Google maakt zich op voor een beursgang, die begin volgend jaar gehouden zal worden en naar schatting tussen de $15 en $25 miljard zal opleveren. De aandelen worden per opbod via internet verkocht. Dit meldt de Financial Times.
De krant baseert zich op uitlatingen van iemand die betrokken is bij de plannen voor de beursgang. Deze persoon zegt dat de waarde van Google op tussen de 15 en 25 miljard dollar wordt geraamd.

Google, het internetbedrijf dat een van de meest geraadpleegde websites op internet exploiteert, wilde overigens niet reageren op het bericht. Volgens de Financial Times maakt Google nu een winst van $150 miljoen op een omzet van $500 miljoen. Die omzet wordt gegenereerd uit zoekgerelateerde advertentiediensten. Het bedrijf maakt zelf geen financiële resultaten bekend.
Google is nog maar vijf jaar oud. De zoekmachine van de onderneming heeft een wereldmarktaandeel van 80%.

Volgens de krant hoopt Google door de aandelen online te verkopen de problemen te vermijden waarmee andere internetbedrijven enkele jaren geleden werden geconfronteerd nadat ze een deel van het aandelenkapitaal via de beurs hadden verkocht. Zo was er veel kritiek over de prijsbepaling bij die beursgangen en op de toewijzing. Stukken kwamen vaak in zeer gunstige verhoudingen bij investeringsbanken terecht.

Een elektronische verkoop zoals Google overweegt is geen innovatie. Al eerder kozen onder meer RedEnvelope en Peets Coffee & Tea voor deze route. Het ging hierbij echter om zeer kleine aandelenuitgiftes. Deze bedrijfjes werden geadviseerd door Bill Hambrecht, zo meldt de Financieele Nieuwsdienst. Deze in Silicon Valley gerespecteerde financier is een belangrijke kracht achter de verkoop van aandelen via het internet en heeft ook de mensen achter Google enthousiast gemaakt. Google hoopt hiermee ook de greep van Wall Street op beursgangen te verminderen. De gang van zaken rond de beursgang van enkele technologiebedrijven in het verleden, hebben het afgelopen jaar ook tot schandalen geleid. Zakenbanken bevoordeelden eigen relaties bij de beursgangen die ze verzorgden, zo bleek.

Over een beursgang van het vijf jaar oude Google wordt al geruime tijd gesproken. Wall Street hoopt dat een IPO van Google zal zorgen voor een opleving in de technologiesector. In een reactie zei een bankier tegen persbureau Reuters: Hun timing is geweldig; zoekprogrammas zijn tegenwoordig erg hot, dus ze hebben een geweldig momentum…
Een succesvolle aandelenuitgifte door Google kan volgens marktpartijen als een vliegwiel werken. Veel bedrijven in Silicon Valley zijn volgens de Financial Times erg optimistisch over hun kansen. De Wall Street Journal meldt dat wordt uitgegaan van een waarde voor Google van tussen de 15 en 25 miljard dollar. Google zou daarmee ongeveer evenveel waard zijn als Amazon en een iets hogere beurswaarde hebben dan Yahoo.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.