Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IHC

IHC
8 okt 2003 om 18:56

Scheepsbouwer IHC Caland schuift de voorziene beursgang voor de scheepsbouwactiviteiten op de lange baan. Er zijn potentiële kopers voor de werven. Daarnaast zijn er tegenvallers op projecten, waardoor het concern de geprognotiseerde nettowinst neerwaarts moet bijstellen.

IHC had eerder voor 2003 een 10% hogere nettowinst beloofd van $ 110 mln. Naar de jongste inzichten komt de nettowinst zeker 12% tot 20% lager uit dan voorspeld. Dat is in beide ramingen vóór aftrek van een voorziening van $ 45 mln wegens de sluiting van scheepswerf Van der Giessen-de Noord, aldus De Financiele Nieuwsdienst. Dat betekent dat het concern de winst over 2003 nu raamt tussen $ 88 mln en $ 98,8 mln. Na aftrek van de voorziening verdient IHC Caland dit jaar minder dan de nettowinst van euro 71,5 mln in 2002.

De belangstelling voor de werven is gewekt door de aankondiging van IHC eind augustus dat het de scheepsbouw gaat afscheiden van de offshoreactiviteiten om ze te fuseren en naar de beurs te brengen. Hierop was aangedrongen door de belangrijkste aandeelhouders van IHC Caland in Europa en Noord-Amerika, wegens onvoldoende synergie tussen beide activiteiten. IHC wil de offshoreactiviteiten behouden. Deze zijn goed voor euro 364 mln omzet ultimo 2002, bijna 40% van het totaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.