Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Via Claim

Via Claim
30 jun 2003 om 20:09

Fortis Bank heeft een rechtszaak tegen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgelopen vrijdag verloren, zo meldt Het Financieele Dagblad. Inzet van de zaak is een boete die de AFM in 2001 oplegde aan Fortis voor haar optreden bij de beursgang van Via Net.Works.

Fortis heeft dit besluit aangevochten bij de bestuursrechter in Rotterdam. Deze rechter heeft de AFM nu in het gelijk gesteld. Ook de rechtbank vindt dat de bank in overtreding was omdat zij in februari 2000 een substantieel deel van de haar toegewezen aandelen van Via Networks niet aan haar cliënten heeft toebedeeld, maar zeer profijtelijk voor eigen rekening verkocht.

Ook is de rechtbank met de AFM van oordeel dat Fortis een misleidende voorstelling van zaken heeft gegeven door vervolgens met die aandelen zelf posities in te nemen.

Nederlands eerste internetbeursgang liep in februari 2000 uit op een drama omdat er geen gelijktijdige notering op de Amsterdamse beurs en de Amerikaanse Nasdaq plaatsvond. Nederlandse beleggers verloren tientallen miljoenen euros omdat in de VS de openingskoers de helft lager uitviel als de slotkoers in Amsterdam.

De boete aan de bankverzekeraar werd in september 2001 opgelegd. Fortis heeft zich sindsdien verzet tegen het oordeel van de toezichthouder. Vervolgens heeft Fortis tegen het besluit van de AFM om de boete te publiceren bezwaar gemaakt. De boete is toch in februari 2002 gepubliceerd. De bank ging vervolgens in beroep bij de bestuursrechter. De bank kan ook tegen de nieuwe uitspraak in hoger beroep.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.