Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pharma emissie

Pharma emissie
4 mrt 2003 om 16:44

Momenteel heerst er een getemperd vertrouwen in snelgroeiende sectoren welke enkele jaren geleden nog als veelbelovend werden gezien. Voorbeelden hiervan zijn de internetbranche, biotechnologie en moderne farmacie. Aandelen van actieve spelers in deze branches zijn gedecimeerd ten opzichte van de hoogtepunten begin 2000. Beleggers lijken de mogelijkheden van de kansrijke stars in deze branches niet goed te kunnen scheiden van de dogs met waardeloze business cases. Investeerders laten zich meer leiden door sentiment en emoties dan door fundamentele analyse van bijvoorbeeld marktpotentieel en innovatie ontwikkelingen met realiteitszin. Een van de erkende doch vergeten ontwikkelingen van dit moment is de stijgende vraag naar gezondheidszorg door de voortgaande vergrijzing en de verbetering van de quality of life. WaardeVastGoed Holland speelt hierop in door een fonds te introduceren welke belegt in vastgoed van Farma Katwijk, specialist op gebied van generische medicijnen.

Generische medicijnen zijn medicijnen met moleculen waarvan het patent is afgelopen of die niet gepatenteerd zijn en gelijkwaardige eigenschappen bezitten als het overeenstemmende originele medicijn. Aangezien de meeste kosten van traditionele farmaceuten in het risicovolle R&D proces zitten, zijn er grote kostenvoordelen te behalen door te werken met generische middelen. Stijgende tekorten in de gezondheidszorg stimuleren Europese overheden tot politiek waarin goedkope medicijnen een centrale rol spelen, sinds 1995 zijn de medicijn kosten in totaal met 71,8% gestegen (OESO). Zeker in deze tijden van kostenbesparingen en niet-toegestane tekorten op de nationale begroting (EU-reglement) is besparing op dure medicijnen een voor de hand liggend middel. De prijsverschillen lopen in de VS al op tot 80% (Beursplein 5).

WaardeVastGoed Holland ( WVGH.nl ) speelt op deze trend in door investeerders een belegging te bieden in vastgoed van Farma Katwijk, een speler in de generische medicijnenbranche en actief in de farmacie sinds 1914. Men wil EUR 9,8 miljoen ophalen bij beleggers, participaties zijn verkrijgbaar vanaf EUR 10.000 en zullen geen beursnotering krijgen. WaardeVastGoed Holland verwacht een bruto rendement te kunnen bieden van 14,4%, bestaande uit een halfjaarlijkse winstuitkering en de waardegroei van het vastgoed. Het fonds zal 10 jaar doorlopen. Volgens de aanbieder zijn de voordelen vooral dat het rendement niet afhankelijk is van het beursklimaat en dat de beleggingswinsten (deels) belastingvrij zijn in box 3.

Als u niet wilt beleggen in deze niet-beursgenoteerde emissie bestaan er ook andere mogelijkheden. Aandelen van generische middelenproducenten worden namelijk verhandeld op onder andere de Duitse beurs (Merck KgaA, Teva Pharmaceuticals), de Belgische beurs (DocPharma) en de Amerikaanse beursen (Barr Laboratories, Ivax, Mylan Laboratories). Mocht u uw geld willen steken in bio tech ondernemingen (hoger risico) dan is het BioPharma fund ( Biopharmafund.nl ) wellicht een interessante overweging. Uw beleggingsadviseur kan u hierover verder informeren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.