Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fiat

Fiat
2 mrt 2003 om 17:28

Het Italiaanse industriële concern Fiat heeft in 2002 een nettoverlies moeten schrijven van 3,948 miljard euro.
In 2001 bedroeg het nettoverlies 445 miljoen euro. De vrijdag gepubliceerde jaarcijfers zijn nog slechter dan verwacht.
Hoewel meer dan 3 miljard euro van het verlies te wijten is aan afschrijvingen en voorzieningen waren ook de bedrijfsresultaten beroerd. Na een positief saldo in 2001 van 318 miljoen euro moest het afgelopen jaar een negatief operationeel resultaat van 762 miljoen euro worden geboekt. Dat was grotendeels te wijten aan de noodlijdende autodivisie.
De omzet van het totale concern viel terug van 58 miljard euro naar 55,6 miljard euro. Ook voor deze krimp waren de tegenvallende verkopen van het Fiat-wagenpark het meest verantwoordelijk. In die sector vielen de inkomsten met een totaal van 22,147 miljard euro ruim 2 miljard euro lager uit dan in 2001.

In het afgelopen jaar heeft Fiat zijn meer dan 6 miljard euro hoge schuld met bijna de helft weten te reduceren. De schuldenlast van het concern bedroeg eind december 3,7 miljard euro.
De bedoeling is dat Fiat binnen 18 maanden met een kapitaalsinjectie van 5 miljard euro het voormalige visitekaartje van het concern gaat versterken. Van die 5 miljard euro moet 3 miljard worden opgehoest door de uitgifte van aandelen. Het restant zal grotendeels komen door verkoop van andere onderdelen. Ook de Italiaanse financier Roberto Colannino zal met zijn investeringsmaatschappij Omniainvest bijdragen. General Motors, dat een belang van 20 procent in de divisie heeft, heeft over al deze plannen instemmingsrecht.

Het conglomeraat bevestigde vrijdag de eerder aangekondigde veranderingen in de top. Umberto Angelli, de jongste broer van de in januari overleden erevoorzitter Giovanni Angelli, wordt president van de bestuursraad. De voormalige Pirelli-topman Giuseppe Morchio is de nieuwe bestuursvoorzitter. Hij volgt Alessandro Barberis op, die de functie van vice-president op zich neemt. Morchio zal samen met Umberto Agnelli de bezem door Fiat gaan halen. Morchio wordt vooral geroemd om zijn financiële kennis en heeft ook naam gemaakt als harde saneerder.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.