Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Emissies

Emissies
30 dec 2002 om 10:36

In het afgelopen jaar is er wereldwijd bijna 30% minder aan aandelen en obligaties uitgegeven dan in het jaar ervoor. Het bedrag dat alleen met beursintroducties was gemoeid daalde 36% tot $ 55,5 mrd. De uitgiften van effecten vielen in Amerika en Azië terug tot het niveau van 1998. In Europa daalden de emissie-opbrengsten tot het laagste niveau sinds 1996, zo meldt het Financieele Dagblad. Het FD verwijst hierbij naar gegevens van het Britse onderzoeksbureau Dealogic.

De daling van het totale wereldwijde emissievolume is het gevolg van de krimp van de economie in de Verenigde Staten en in Europa. Het slechte beursklimaat is ook een belangrijke oorzaak. Door de lage koersen en emissie-opbrengsten bedenken bedrijven die kapitaal uit de markt willen halen met aandelen en obligaties zich wel twee keer voor zij die stap maken, aldus het FD.

Het aantal emissies dat, veelal met begeleiding van een bank, is gedaan, nam in 2002 af van 2744 tot 2501.

De uitgifte van converteerbare obligaties, die onder bepaalde voorwaarden en gedurende een bepaalde periode kunnen worden omgewisseld in aandelen, nam relatief het sterkste af. Het bedrag dat met de emissies van dit soort effecten was gemoeid, daalde ruim 40% tot $ 98,5 mrd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.