Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Daling

Daling
23 okt 2002 om 18:37

Het laatste kwartaalonderzoek van PricewaterhouseCoopers IPO Watch Europe laat een daling zien in de lijsten van de belangrijkste Europese Beursfonden als het gaat om nieuwe beursgangen van bedrijven in vergelijking met dezelfde periode in 2001. Het onderzoek, dat het volume en de waarde van Europese IPOs laat zien, brengt aan het licht dat de toch al afremmende markt voor beursgangen de afgelopen zomermaanden nog slechter is geworden, aldus PWC.

In de periode juli tot september 2002 waren er 34 IPOs, dat is ruim 53% minder dan dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was de daling nog 41%. De totale waarde van de IPOs was EUR 1.014 miljard, een gigantische vermindering met 80% ten opzichte van vorig jaar toen deze waarde nog EUR 5.123 miljard betrof. Alhoewel dat laatste bedrag voornamelijk werd bereikt door de grote beursgang van Friend Provident (3.675 miljard), blijft het een feit dat het aantal beursgangen over het laatste kwartaal het laagste was van de afgelopen jaren, een teken dat de markt is veranderd, aldus de consultant.

De totale waarde van de IPOs in het afgelopen kwartaal was voornamelijk te danken aan twee grote beursgangen: Burberry ( 406 miljoen, Londen) en ASM Brecsia ( 333 miljoen, Italië). Een groot aantal geplande beursgangen werd uitgesteld, inclusief de beursgang van Yell in Londen en die van het Ierse bedrijf C&C.

Leandro van Dam, partner bij PricewaterhouseCoopers: Hoewel het derde kwartaal traditioneel altijd een rustige tijd is voor IPOs was het aantal IPOs en de opbrengst ervan dit jaar lager dan normaal. Dreigende oorlog, tegenvallende economische cijfers en ineenstortende effectenbeurzen hadden een negatief effect op de toch al onstabiele markt. Dit zorgde er dus zelfs voor dat een aantal bedrijven hun beursgang uitstelde.

De teruggang is ongeveer gelijk verdeeld over de Europese beursfondsen. Londen heeft de meeste van de nieuwe beursgenoteerde bedrijven opgeëist: 56% van de bedrijven van het afgelopen kwartaal. Londen ging van 32 naar negentien IPOs en de opbrengst van 3.861 miljard naar 525 miljoen. 84% van de bedrijven staan genoteerd aan de AIM.

Euronext zag 7 IPOs langskomen in het laatste kwartaal, een teruggang van 50%. Vorig jaar brachten de beursgangen nog 125 miljoen op, nu moesten ze het stellen met 31 miljoen. Er waren geen IPOs op de beurzen van Madrid, Oostenrijk, Kopenhagen, Dublin, Oslo, Stockholm, en Zwitserland. Dublin en Oostenrijk wachten nog op hun eerste IPO van het jaar. De Duitse Börse had twee IPOs ter waarde van 119 miljoen, vorig jaar vier IPOs met een waarde van 243 miljoen. De Duitse Börse heeft aangekondigd dat de Neue Markt gesloten gaat worden naar aanleiding van de ineengestorte technologiefondsen en de waargenomen zwakte in de regelgeving.

De ineenstorting van IPO-activiteiten in de Technologie- en Support Services sector van het tweede kwartaal liep door naar het derde kwartaal, aldus het PWC-rapport. Finance gespecialiseerde bedrijven toonden de grootste achteruitgang, van negen IPOs naar slechts twee. Mijnbouw is de enige sector die vooruitgang boekte met meer IPOs dan vorig jaar: van twee naar vijf. Al deze IPOs waren in Londen en het wordt verwacht dat overige mijnbouwbedrijven deze trend gaan doorzetten.

Op een vergelijking te maken met Amerika is ook gekeken naar de cijfers van de Nasdaq en NYSE. Hier is een daling te zien van 47%. De totale opbrengst steeg wel, maar dat is te danken aan de grote opbrengst van de IPO van de CIT Group ( 4,963 miljard).

Van Dam: In het verleden was het laatste kwartaal altijd hét kwartaal voor een IPO. Door de huidige omstandigheden en de marktcondities verwacht ik dat bedrijven veelal zullen wachten tot het tweede kwartaal van 2003. Bedrijven gaan op dit moment op zoek naar alternatieve financieringen. Het uitbrengen van obligaties komt bijvoorbeeld veel vaker voor.

Bron: persbericht Price Waterhouse Coopers

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.