Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fraude II

Fraude II
4 okt 2002 om 19:27

Eerder berichten we al dat telecom-topmensen ervan beticht worden zich te hebben verrijkt middels IPOs met behulp van zakenbank Salomon Smith Barney. De Newyorkse zakenbank Goldman Sachs wordt er nu ook van beschuldigd tientallen topmensen van de grootste Amerikaanse bedrijven voorrang verleend te hebben bij de verdeling van lucratieve emissieaandelen. Dat zou zijn gebeurd in ruil voor het begeleiden van emissies van de ondernemingen.

Dat concludeert een speciale politieke onderzoekscommissie onder leiding van Michael Oxley. Oxley spreekt van corrupte praktijken en roept op tot onmiddellijke hervorming van het emissieproces ten behoeve van de doorzichtigheid.

Persbureau Bloomberg meldde gisterenavond dat Justitie in New York en beurstoezichthouder SEC snel met nieuwe regels komen om belangenverstrengeling bij aandelenemissies te bestrijden.

Onder meer twee van Goldmans belangrijkste klanten – Margaret Whitman van eBay en Jerry Yang, medeoprichter van Yahoo – zouden door Goldman Sachs zijn omgekocht. Zij kochten vanaf 1996 met voorrang aandelen van honderden beursgangen die Goldman begeleidde. Ze verkochten de stukken snel na de introductie. De winst ging ten koste van beleggers die niet direct aandelen kregen toebedeeld.

Deze initial public offerings waren allesbehalve publiek, zegt Richard Baker van het zogeheten Capital Markets Subcommittee van het Congres. Een kleine kring van bevoordeelde klanten kreeg van de zakenbanken structureel toegang tot emissieaandelen en boekte grote winsten bij de verkoop van deze aandelen. Het meest storende is dat deze winsten zijn behaald ten koste van de gemiddelde belegger die alleen aandelen kon kopen tegen de regelmatig opgeblazen koers in de namarkt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.