Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fraude

Fraude
1 okt 2002 om 19:32

De befaamde openbare aanklager van New York Eliot Spitzer heeft verscheidende topmannen van Amerikaanse telecombedrijven voor de rechter gedaagd om zo de winsten te vorderen die de topmannen incasseerden op aandelen van bedrijven die naar de beurs zijn gegaan (IPOs).

Volgens Spitzer hebben de topmannen de aandelen van zakenbank Salomon Smith Barney, een onderdeel van Citigroup (C), verkregen, zodat Salomon op haar beurt weer deals van de telecombedrijven ontving.

De gedaagden zijn Bernie Ebbers, oud-topman van WorldCom, Philip Anschutz en Joseph Nacchio van Qwest, Stephen Garofalo, voorzitter van Metromedia Fiber Network en Clark McLeod, voormalig topman van McLeodUSA.

De CEO werd persoonlijk afgekocht door hem aandelen van IPOs toe te wijzen, aldus Spitzer.

Spitzer wil minstens USD 28 miljoen aan vermeende winsten terughalen die de telecomtopmannen met de verkoop van IPO-aandelen wisten te behalen.

Volgens Spitzer verdeelde Salomon tussen september 1998 en februari 2002 de aandelen van 21 IPOs onder topmannen van Worldcom. Bernie Ebbers zou hiermee zelfs meer dan USD 11 miljoen dollar hebben verdiend. Salomon ontving in die periode ongeveer USD 107 miljoen aan deals van Worldcom.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.