Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schiphol

Schiphol
24 aug 2002 om 13:10

Schiphol rekent erop in 2003 naar de beurs te kunnen gaan, waarna met emissies geld zou kunnen worden binnengehaald voor verdere groei en alliantievorming. De beursgang is belangrijk voor de groeistrategie op de langere termijn, zo meldt CEO Verboom tegen het FD.

De nieuwe regering heeft in het regeerakkoord opgenomen dat een minderheid van de stukken naar de beurs kan. Het kabinet heeft zes maanden de tijd om over de voorwaarden te praten. De vorige regering stak een stokje voor de beursplannen. Een meerderheid in de oude Tweede Kamer bleek tegen. Het is nu de bedoeling dat 51% van de aandelen in staatshanden blijft.

Enkele andere grote luchthavens, waaronder Fraport en de exploitant van een reeks Britse luchthavens BAA, beschikken al over een notering aan een effectenbeurs.

Schiphol publiceerde afgelopen vrijdag haar halfjaarcijfers over 2002. De nettowinst daalde van EUR 88,5 miljoen naar EUR 57,4 miljoen. Dit komt doordat Schiphol dit jaar voor het eerst vennootschapsbelasting (EUR 31,8 miljoen) moet afdragen.
In totaal vlogen 19,1 miljoen passagiers via Schiphol. Dat waren er 0,9% minder dan in 2001. Verboom rekent op meer dan 40 miljoen passagiers in heel 2002. Dat zou een lichte groei betekenen tegenover 2001. Eerder verwachtte Schiphol een daling.

Schiphol is voor 76% in handen van de Nederlandse Staat. De gemeente Amsterdam bezit 22% van de aandelen en de gemeente Rotterdam 2%.

Schiphol bezit ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad en bezit 51 procent van de aandelen in die in Eindhoven. Buiten Nederland heeft het bedrijf belangen in John F. Kennedy Airport bij New York en de luchthaven van Brisbane in Australië.

Na de publicatie van de cijfers liet de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poors weten dat het de waardering voor het krediet van Schiphol niet heeft gewijzigd. S&P handhaaft de waardering op AA- met stabiele vooruitzichten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.