Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prospectus

Prospectus
11 aug 2002 om 18:30

Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) wil het ondernemers eenvoudiger maken investeerders te zoeken in de hele Europese Unie. De Europese Commissie stemde vrijdag in met een voorstel om een financieel prospectus, dat eenmaal is goedgekeurd in één lidstaat, te erkennen voor alle andere EU-landen.
In principe moet een onderneming op zoek naar kapitaal het prospectus laten goedkeuren in de eigen lidstaat. Wanneer er binnen een bepaalde termijn geen reactie komt, mag ook een beursautoriteit in het land waar de uitgifte plaatsvindt goedkeuring verlenen. Ook kan de beursautoriteit in de eigen lidstaat de zaak uitbesteden aan collega-organisaties in andere lidstaten.

De vijftien lidstaten moeten nog met het voorstel instemmen. In principe geldt het alleen voor investeringen van minimaal 50.000 euro per transactie. Ook heeft het voorstel alleen betrekking op de professionele handel. Kleine en middelgrote ondernemingen die maximaal 2,5 miljoen euro uit de markt willen halen, krijgen een vrijstelling van de verplichting een prospectus of uitgebreide informatiebrochure uit te brengen.

Volgens Bolkestein leidt het voorstel tot meer helderheid en betere informatie voor investeerders. Tegelijkertijd vervallen diverse bureaucratische barrières voor ondernemingen die aandelen of obligaties uitgeven of een claimemissie doen, zo stelt de commissie.

Het voorstel past in de strategie om ook de financiële Europese binnenmarkt meer te harmoniseren. Van één Europese beursregulator, waar een studiecommissie onder leiding van de vroegere Belgische centrale bankchef Lamfalussey voor pleitte, is voorlopig nog geen sprake.

Click hier om het gehele voorstel van Bolkestein te downloaden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.