Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bestens

Bestens
9 aug 2002 om 17:32

Banken en effecteninstellingen moeten bij emissies opdrachten van particulieren om aandelen te kopen tegen de eerstvolgende prijs voortaan weigeren. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Commissie van Beroep van de Klachtencommissie.

Uit het nog niet gepubliceerde vonnis, welke Het Financieele Dagblad in handen zegt te hebben, blijkt dat een klant van ABN Amro euro 50.000 schadevergoeding heeft ontvangen. De bank zou ten onrechte een bestensorder hebben aanvaard en uitgevoerd. Een bestensorder is een opdracht om aandelen te kopen zonder koerslimiet.

In haar vonnis zou de commissie stellen dat een bank via een orderlijn geen bestensorders mag accepteren van aandelen bij een beursintroductie, waarvan alleen een uitgiftekoers bekend is. Beursorderlijnen hebben als kenmerk, aldus het vonnis, dat een op de persoonlijke situatie van cliënt afgestemde advisering ontbreekt. De bank moet cliënten behoeden voor het aangaan van verplichtingen waarvoor zij geen middelen hebben. Bij beursintroducties is het risico dat een bestensorder leidt tot een tekort op de rekening van een cliënt veel groter dan bij reeds verhandelde aandelen. De commissie concludeert dat bij introducties bestensorders door een bank in het geheel niet mogen worden geaccepteerd. Derhalve had ABN Amro een order moeten noteren waarvan de limiet zodanig was gesteld dat de aankoop uit het saldo van klagers rekening kon worden voldaan.
Omdat ABN Amro de norm van de zorgplicht jegens klanten heeft overtreden moet de bank het volledige schadebedrag vergoeden. De bank kan om deze reden de schade niet delen met de klant, zoals gebruikelijk is bij claims.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.