Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eureko

Eureko
15 mrt 2002 om 17:43

De kans dat Eureko, het verbond van acht nationale verzekeraars waaronder het Nederlandse Achmea, nog dit jaar naar de beurs gaat wordt uiterst klein.
Tijdens een toelichting op de jaarcijfers stelde bestuursvoorzitter Arnold Hoevenaars dat de doelstelling die bij de start van Eureko in 2000 werd gesteld, om in 2002 naar de beurs te gaan, nog steeds staat. Het doel is er nog en we werken er hard aan, aldus de woordvoerder. De structuur en de procedures zijn opgesteld maar over de timing is nog niet beslist. Die zal afhangen van de financiële markten. Het is nu geen makkelijke tijd. Als de tweede helft van het jaar ook zo is, is een beursgang moeilijk te plannen.
Hoevenaars geeft toe dat de prestaties van Eureko ook verder omhoog moeten voor een beursgang. Het streven is om de ROE (return on investment) die nu op 8,1% ligt omhoog te brengen naar ongeveer 15%.

Het afgelopen jaar besteedde Eureko, waarvan Achmea met een belang van 52% grootaandeelhouder is, veel tijd en geld aan het integreren en optimaliseren van de interne processen. Hiervoor werd een voorziening getroffen van 51 miljoen euro die het resultaat fors naar beneden haalde. Hoevenaars verwacht dat de besparingen die voortvloeien op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen zullen leiden tot een besparing van 50 miljoen euro op jaarbasis.
In Polen is Eureko nog steeds in een soap-achtig conflict met de Poolse regering verwikkeld over een uitbreiding van het belang in Poolse verzekeraar PZU met 21%. Eureko heeft al 30% in PZU en na onderhandelingen met diverse Poolse regeringen werd in het voorjaar van 2001 een principe-akkoord ondertekend waarin Eureko bij een beursgang van PZU , die gepland stond in december 2001, de mogelijkheid kreeg tot het kopen van een extra belang van 21% waarmee het een meerderheidsbelang zou krijgen.

De beursgang bleek een moeilijk proces en was niet haalbaar in december 2001. Er volgden wederom onderhandelingen waarin een tweede overeenkomst werd gesloten waarin Eureko het recht kreeg om toch 21% van de aandelen te kopen tegen een vastgestelde prijs.

De verkiezingen in Polen gooiden echter roet in het eten. De nieuwe Poolse regering erkent de overeenkomst met Eureko maar weigert hem uit te voeren omdat ze zelf grip willen houden op het management van PZU. Nieuwe voorstellen van Eureko hebben tot niets geleidt.

Sinds februari zijn er op diplomatiek niveau contacten om de kwestie op te lossen. Lukt dit niet dan rest Eureko nog een gang naar de arbitrage-rechtbank in Stockholm. Onlangs werd bekend dat Eureko premier Kok en minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft verzocht te bemiddelen in deze zaak.
Eureko zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de zaak tot een goed eind zal komen en Hoevenaars denkt dat het contract over de overname van de 21% voor het eind van dit jaar getekend zal zijn. Als het tweede akkoord nietig wordt verklaard gaat gewoon het eerste akkoord gelden waarbij we recht hebben op 21% bij een beursgang. Dan moet het proces voor een beursgang gewoon snel worden gestart, aldus Hoevenaars.

Bron: ANP

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.