Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Laurus

Laurus
6 mrt 2002 om 16:46

Laurus is in gesprek met een partij die het bedrijf wil overnemen. Zware verliezen in Spanje, oplopende schulden door een negatieve kasstroom, lagere opbrengsten uit desinvesteringen en toename van het werkkapitaal dwingen het bedrijf hiertoe. Laurus doet mogelijk ook een emissie van 400 miljoen euro.
Deze stukken zullen waarschijnlijk tegen een koers van 1 euro in de markt worden gezet. Dit houdt in dat de bestaande aandeelhouders hun belang fors zien verwateren.

Laurus praat met een geïnteresseerde partij, zo verklaart het in een woensdag uitgegeven persbericht, terwijl ook de bankiers aan tafel zijn geschoven. Aanleiding hiervoor is de dringend noodzakelijke, aanmerkelijke versterking van het eigen vermogen. Met welke partij wordt gesproken is nog onbekend. Verder stelt Laurus dat hoewel de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden, het nog onduidelijk is of deze een positieve afloop zullen hebben. Mocht dit wel het geval zijn, dan zal tot de bovengenoemde aandelenemissie worden overgegaan.

In februari meldde Laurus al dat 2001 zeer onbevredigend is verlopen. Oorzaak hiervan waren de mislukte ombouw van de diverse supermarktformules naar de Konmar-fomule en de geldverslindende integratie van de backoffice. Daarbij werden ook grote investeringen gedaan om de winkels om te bouwen, terwijl in Spanje in het eerste halfjaar zware verliezen werden geleden. Dit alles leidde ertoe dat de financiële positie van Laurus ernstig aangetast werd. Begin oktober werd daarom voor in totaal 250 miljoen euro aan kredieten opgehaald.
Ook in het tweede halfjaar bleven de verliezen in Spanje echter oplopen, waardoor de herstructureringen in dat land duurder zullen uitvallen dan de bedoeling was. Verkoop van deze Spaanse activiteiten is onder de huidige marktomstandigheden overigens niet aan de orde.

Samen met de bankiers is Laurus nu tot de conclusie gekomen dat, om de continuïteit te waarborgen en het vertrouwen van leveranciers en kredietverleners te behouden, een partij moet worden gevonden die bereid is aanzienlijke financiële en bestuurlijke middelen in te zetten. Dit zou Laurus weer gezond moeten maken. Laurus heeft momenteel circa 130 mln uitstaande aandelen, zodat de emissie van de 400 mln nieuwe aandelen een verwatering van zo’n 80% betekent. Een geruime tijd heersen er geruchten in de markt dat het supermarktconcern op de overnamelijst staat van een Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts(KKR).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.