Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nina Brink

Nina Brink
29 jan 2002 om 10:15

De Amsterdamse advocaten Spong en
Hammerstein eisen vrijdag bij het gerechtshof de strafrechtelijke vervolging van Nina Brink, oprichter van internetbedrijf World Online (WOL).

De advocaten kunnen zich niet vinden in het besluit van het Openbaar Ministerie om Brink niet te vervolgen voor haar rol in de onfortuinlijk verlopen beursgang van WOL in maart 2000. Het OM maakte dit deze zomer bekend.

Justitie heeft geen bewijs kunnen vinden voor de verdenkingen uit de aangifte tegen de voormalig WOL-bestuursvoorzitter. Dat zijn: misleiding in het prospectus, gebruik van voorwetenschap, valsheid in geschrifte en oplichting.

Het gerechtshof kan het OM in deze (artikel 12-)procedure opdragen, eventueel na verhoor van Brink, alsnog vervolging in te zetten. Brinks advocaat verwacht echter dat de zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard. Brink betreurt dat zij opnieuw door de advocaten als schuldige wordt aangemerkt.

Het OM denkt deze week de zaak naar strafbaar handelen van de vennootschap af te ronden en te besluiten of er wordt vervolgd.

Het gerechtshof gaat nu bekijken of fraude-officier H. de Graaff zijn werk goed heeft gedaan. Eerder besloot de officier niet over te gaan tot vervolging van Brink. Het kan enkele maanden duren voordat het gerechtshof bepaalt of de beslissing wordt teruggedraaid.

H. de Graaff heeft inmiddels een andere baan. De aanklager, die veel kritiek kreeg op zijn optreden in de Clickfonds-zaak, gaat zich bezighouden met de oprichting van het tweede landelijk parket dat in Den Haag komt.

Alles draait om de dramatisch verlopen beursgang van World Online. De aandelen werden tegen een koers van 43 euro in de markt gezet, maar direct daarna begon een gestage daling. Binnen een jaar werd World Online van de beurs gehaald door het Italiaanse bedrijf Tiscali. De onderneming betaalde uiteindelijk ongeveer 15 euro per aandeel. De advocaten zeggen dat beleggers voor de beursgang niet goed zijn voorgelicht. In het prospectus werd niet helder omschreven dat WOL-oprichtster Nina Brink vlak voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.